Belföld

Kábítószerügy a Hír TV és Veres között

A Hír TV pénteki híradása szerint kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójába; az ügyben szerintük felbujtóként szerepel az MLSZ alelnöke és a pénzügyminiszter kabinetfőnöke. Az érintettek tagadnak és állítják: a tévé által bemutatott beszélgetés másról szólt.

A Hír TV pénteki híradása szerint kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójába; a bűncselekményre felbujtással hírbe hozott Helmeczy László ügyvéd viszont azt mondta, a televízióban elhangzott állításokból egy szó sem igaz.

A Hír TV péntek esti állítása szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd, az MLSZ alelnöke beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott az ügyvéd figyelmébe.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János pénzügyminiszter is közleményt adott ki: mint írta, a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás “bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád, és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”

Miről is beszélgettek?

A Hír TV közlése szerint Helmeczy “pénzt ígért a végrehajtásért”, és vállalta, hogy értesíti a rendőrséget, ha a drogot már betették a Hír TV munkatársainak kocsijába. A hírtelevízió internetes oldalán is meghallgatható beszélgetés hangfelvétele szerint Helmeczy azt közli beszélgetőpartnerével, hogy “hétfő legyen az akciónak a napja”. Arra a kérdésre, hogy “hogyan tovább?”, azt válaszolja: “Miki, most figyelj ide, ahogy ezeket megfogják, és már nekem visszajeleznek, én utána adom odafelé neked a lóvét”.

Helmeczy László közölte: a televízióban bejátszottakhoz hasonló beszélgetés a valóságban is elhangzott. Ügyfelének, Tóth Viktornak felajánlkozott egy díler, aki azt állította, hogy rendszeresen szállít kábítószert a Hír Tv két munkatársának. A díler azt állította, hogy az újságírók sok pénzzel tartoznak neki, és ha valaki kifizeti ezt a pénzt, ő hajlandó információt adni arról, hogy mikor adja át a következő kábítószeradagot az újságíróknak. “Én leültem ezzel az emberrel, és elmondtam neki, hogy ha valóban van ilyen információja, és az megbízható, és tényleg lebukik a két újságíró, akkor azért még fizetne is a megbízóm. Arról is tájékoztattam a dílert, hogy amit csinál, az bűncselekmény, és ha az újságírók elmondják, hogy tőle kapták a kábítószert, akkor ő is bajba kerülhet” – mondta.

Helmeczy László elmondta: az első beszélgetés után – ami még a parlament tavaszi ülésszaka alatt volt – javaslatára megbízója haladéktalanul feljelentést tett a rendőrségen kábítószerrel visszaélés miatt, és a feljelentés tényét a dílerrel is közölte.

Nem ma kezdték

Veres János és Hír TV között az elmúlt egy évben több éles polémia bontakozott ki a nyilvánosság előtt, így többek között akkor, amikor a pénzügyminiszter két fiáról közöltek – a televízió kommentárja szerint zsarolásra utaló – rejtett kamerás felvételt, továbbá akkor, amikor a televízió állítása szerint munkatársát fellökte a tárca vezetője.

2008 májusában döntött a parlament mentelmi bizottsága arról, hogy ne függesszék fel Veres János mentelmi jogát. A pénzügyminiszter ellen a Hír TV tett feljelentést rágalmazás vétsége miatt, mert Veres János egy újságcikkben hazugnak nevezte a kereskedelmi csatornát, s azt is mondta, hogy pénzért vett nyilatkozatot a Hír TV.

Veres János 2008 februárjában feljelentette a televíziót, mert annak munkatársai szabolcsi cigány önkormányzati képviselőket kerestek meg telefonon Veres kampányfőnöke, Tóth Viktor nevében a népszavazás befolyásolása érdekében.

Tavaly ősszel Veres János volt üzlettársát, a jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt Kabai Károlyt találta meg a Hír TV az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. “Kabai Károllyal való személyes ismeretségemet nem fogom megtagadni azért, mert a sajtóban kettőnket eléggé nem fair módon kötnek össze” – fogalmazott akkor Veres János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik