Belföld

A magyarok a legelégedetlenebbek

A négy visegrádi ország közül Magyarországon mutatkozik a legnagyobb lakossági elégedetlenség a gazdaság állapotával.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérési eredmény szerint a magyar gazdaság helyzetét a magyarok mindössze 3 százaléka minősítette jónak, míg 73 százalék rossznak. 1999 óta ez a legkritikusabb lakossági vélemény a magyar gazdaságról – derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet készített partnerei segítségével Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Lengyelország az egyedüli, ahol magasabb a pozitív véleményt képviselők aránya, mint a negatív véleményt hangoztatóké. A szlovákok ugyan jobb szemmel nézik gazdaságukat, mint a csehek a sajátjukat, de mindkét országban az elégedetlenek aránya magasabb, mint az elégedetteké. Csehországban a lakosság 23, Szlovákiában pedig 28 százaléka van kedvező véleménnyel a gazdaságról.

A gazdaság jövőbeni fejlődését illetően a magyarok a legkevésbé optimisták. A cseheknél is csak 12 százalék vár javulást, 40 százalék a helyzet rosszabbodására számít. Szlovákiában 19 százalék optimista, s 41 százalék pesszimista. A legnagyobb optimizmus – 27 százalékos – a lengyelek körében tapasztalható. A tavalyi évhez viszonyítva a pesszimista vélemények leginkább Szlovákiában nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik