Belföld

Lezuhant egy mentőhelikopter

Egy ember meghalt, három megsérült, amikor lezuhant egy mentőhelikopter csütörtökön Kiskunlacháza és Apajpuszta között - közölte a katasztrófavédelem.

Életveszélyes állapotban van annak a mentőhelikopternek a pilótája, amely a Pest megyei Kiskunlacháza és Apajpuszta között zuhant le csütörtökön. A többi sérült állapota stabil.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerint a helikopter Paksról Budapestre tartott egy kétéves égési sérült gyerekkel és édesanyjával, valamint egy ápolóval és egy orvossal, amikor kényszerleszállást kellett végrehajtani.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Bényi Mónika közlése szerint a balesetben az ápoló vesztette életét, a pilóta és az anya súlyos sérüléseket szenvedett, az orvos könnyebben megsérült. Az égési sérült gyermek nem szenvedett újabb sérüléseket.

Látta az esetet? Tud részleteket? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Mint mondta, a balesetről az orvos értesítette a hatóságokat. A tűzoltóság és a mentőszolgálat nagy erőkkel vonult a helyszínre, egy másik helikoptert is bevetettek a mentésre.

Gabonatáblába esett

A MTI helyszínre érkező tudósítója szerint a gép a Kiskunlacháza és Apajpuszta közötti learatott gabonatábla közepére zuhant, körülbelül 500 méterre a Kunszentmiklós-Budapest vasútvonaltól. A gép nagyon összeroncsolódott, az oldalán állt meg, de égésnyomok nem láthatók rajta.

Néhány perccel délután négy óra előtt egy tűzoltóautó, rendőrök és mentők voltak a helyszínen, egy másik helikopter pedig nem sokkal ezelőtt szállt fel.

Budapestre szállították a sérülteket
Győrfi Pál, a mentők szóvivője szerint a lezuhant repülőgép Eurocopter EC 135 típusú volt, ellentétben a korábbi információkkal, amelyek szerint egy francia gyártmányú, AS-350 Ecureuil típusú gép szenvedett balesetet.

Az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. honlapja szerint a EC 135-ös egy több célra alkalmazható, két hajtóműves könnyű helikopter.

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója azt mondta, hogy három sérült felnőttet az Országos Traumatológiai Intézetbe Budapestre szállítják, a gyermeket pedig a Bethesda Kórház égési centrumába.

—-Helikopter-balesetek az elmúlt években—-

2005. január 8. – Baja térségében lezuhant egy MD-300-as típusú személyszállító-helikopter. A pilóta és egyetlen utasa meghalt.
2005. március 31. – Pécsett, a négyszáz ágyas klinika mellett lezuhant egy mentőhelikopter. A balesetben a pilóta életveszélyes, a mentőtiszt súlyos, míg a mentőápoló könnyű sérüléseket szenvedett.
2005. július 21. – A Csongrád megyei Csanádpalota közelében egy felszálláshoz készülődő mezőgazdasági helikopter forgó rotorja leszakadt, és a pilótafülkébe csapódott. A balesetben a pilóta könnyebb sérüléseket szenvedett.
2005. július 23. – A Pest megyei Mikebuda közelében lezuhant egy mezőgazdasági helikopter, a pilóta bennégett.
2005. július 31. – A Tolna megyei Báta határában lezuhant egy mezőgazdasági helikopter, s a pilótája életét vesztette.
2005. augusztus 30. – A Bács-Kiskun megyei Solt külterületén lezuhant egy mezőgazdasági helikopter. A gép pilótája túlélte a balesetet.
2006. április 9. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon lezuhant egy mezőgazdasági helikopter. A felszállást követően a helikopter rotorja egy villanyvezetéknek ütközött, amely elszakadt, s a rotorlapátok megsérültek. A helikopter pilótája elveszítette uralmát a helikopter felett, de személyi sérülés nem történt.
2006. szeptember 25. – A leszállást követően felborult egy szolgálati útjáról visszatérő MB 500-as rendőrségi helikopter a Ferihegyi repülőtér területén. A kétfős személyzet sértetlenül hagyta el a helyszínt.
2008. január 31. – A Szolnok megyei Óballa településnél egy Mi-8 típusú katonai helikopter kiképzési feladat végrehajtása közben kijelölt gyakorló területen földnek ütközött, kigyulladt, majd kiégett. A balesetben egy ember meghalt, kettő súlyosan és egy könnyebben sérült meg.
2008. június 22. – A Somogy megyei Nagybajom külterületén mintegy 15-20 méter magasról lezuhant egy magánhelikopter, amelynek utasai súlyosan megsérültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik