Belföld

Nincs nehézfém a Tiszában

A laboratóriumi vizsgálatok szerint továbbra sincs káros anyag a Tisza vizében, ahová a romániai Borsabányánál történt gátátvágás után kerülhetett volna veszélyes nehézfémeket tartalmazó zagy.

Az eddig félóránként vett vízmintákban a laboratóriumi elemzés nem talált nehézfém-szennyeződést, egyetlen mutató sem érte el a határértéket – közölte Szentesi Péter, a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője. A vízminőség-védelmi készültséget várhatóan péntekig fenntartják, de szerdától naponta már csak háromszor vesznek vizet a Tiszából laboratóriumi ellenőrzésre.

A romániai Borsabányánál a hétvégén egy gátátvágást követően négy órán át folyt ki nehézfémeket tartalmazó zagy az egyik tározóból, amely onnan a Csiszla-patakba, majd a Visó folyón keresztül a Tiszába is eljuthatott volna.

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a kikerült zagyot az áradó Csiszla és Visó vize felhígította, emellett körgát emelésével is lokalizálták a szennyeződést, így a Tiszába nem került káros anyag.

A Tisza magyarországi határszelvényében elrendelt ellenőrzések egyszer, hétfőn találtak a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb kadmiumszint-emelkedést a vízben. Ez semmilyen veszélyt nem jelentett, és nagy valószínűséggel nem is a borsabányai gátátvágás következtében kerülhetett a folyóba.

A Tiszáról és Magyarország vizeiről érdekes cikkeket olvashat a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik