Belföld

Mégis leül az RMDSZ és az MPP

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége csütörtökön Marosvásárhelyen találkozik, s a felek újabb kísérletet tesznek arra, hogy megállapodjanak az ősszel esedékes romániai parlamenti választásokon való közös szereplésről.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke elmondta: mivel Tőkés nyíltan nem vállalja, hogy ő az RMDSZ-en kívüli csoportosulás vezetője, megpróbálnak egyezségre jutni magával az MPP-vel. Markó szerint Tőkés ismét egy “kint is bent is” álláspontot akar érvényesíteni, amire szerinte ebben a pillanatban nincs szükség.

Megerősítette: azt szerette volna, hogy Tőkés László legyen az a partner, akivel egy lehetséges együttműködésről tárgyalnak. “Ha ettől visszalépett, tartom magam keddi ígéretemhez, és munkatársaim találkozni fognak az MPP küldöttségével, megvizsgálandó: lehet-e valamilyen fajta belső koalíciót kialakítani az RMDSZ és az MPP között” – mondta Markó.

Hangsúlyozta: ez az utolsó pillanat, mert pénteken már az RMDSZ vezető testületei végleges döntéseket hoznak a képviselő- és szenátorjelöltek kiválasztásának módozatáról.

Tőkés szerdán írt egy levelet, amelyet Markóhoz és Szászhoz címezett. Ebben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kifejtette: örül, hogy Markó és Szász korábbi elutasító álláspontjaikat felülvizsgálva, hajlandók ismét tárgyalóasztalhoz ülni. Jelezte: továbbra is úgy véli, hogy a megegyezés “nemzeti imperatívusz”.

Hozzátette: a nemzetpolitika nem épülhet a kizáró jellegű vagylagosságra, ezért azt a kompromisszumos megoldást javasolja, hogy három pillérű egyezség szülessen az EMNT, az RMDSZ és az MPP között.

Rámutatott: amennyiben az RMDSZ és az MPP ragaszkodik “a pártpolitikai logika diktálta kétszereplős tárgyaláshoz”, sok sikert kíván megbeszélésükhöz.

Szász Jenő, az MPP elnöke elmondta: elfogadták az RMDSZ által javasolt időpontot, részt vesznek a csütörtöki egyeztetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik