Belföld

Másfél millió dolláros pénzmosás

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 1,5 millió dollár értékű pénzmosás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a napokban.

A gyors nyomozásnak köszönhetően – részben lefoglalással, részben biztosítási intézkedésként – a teljes összeget zárolták – közölte a VP.

A vámhatóság közleményében ismerteti: egy külföldi pénzintézetet “hackertámadás” ért, aminek következtében ismeretlen személyek jogosulatlanul átutaltak 1,5 millió amerikai dollárt több hazai, valamint egy off-shore vállalkozás számláira.

A jogosulatlanul elutalt összeget ezt követően több részletben további vállalkozások több hazai banknál vezetett számláin is átvezették, majd nagyobb hányadát forintra átváltották. Az ügyletsorozatot követően több részletben és fiókban mintegy 71 millió forintot (közel félmillió dollárt) készpénzben fel is vettek.

A vám- és pénzügyőrség beazonosította a pénzmosásban tevékenyen közreműködő és többek között készpénzfelvételeket megvalósító három magyar állampolgárt, és ellenük elfogatóparancsot adott ki – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik