Belföld

Estére mindenhol megszűnhet a harmadfokú készültség

Estére mindenhol megszűnhet a harmadfokú árvízvédelmi készültség, miután napközben csökkent az árvízi védekezéssel érintett szakaszok száma; jelenleg összesen 716 km hosszúságú folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Jelenleg még mindig 15 folyón és patakon, 716 km hosszan zajlik az árvízi védekezés, de ebből szerda reggelre már csak a Hernád alsó szakaszán, 10 km hosszan van érvényben harmadfokú készültség. Kilenc szakaszon továbbra is belvízvédelmi készültség van érvényben, hat szakaszon elsőfokon, három szakaszon másodfokon védekeznek. Az elöntött terület mérete lassan csökken – közölte a szaktárca.

Tájékoztatásuk szerint a Hernád apadásához igazodva a helyi vízügyesek megkezdték a levonuló árhullám utáni helyreállítási munkákat: a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasítások visszabontását, és a töltések járhatóvá tételét. Ócsanálos térségében, a legkritikusabb szakaszokon letakarva meghagyják a homokzsákos magasításokat, hogy ezzel is felkészüljenek egy esetleges későbbi hasonló árvízre.

Öt út egy-egy hosszabb-rövidebb szakasza továbbra is járhatatlan a folyók áradása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik