Belföld

Elfogták a soroksári kommandós akció célpontját

Soroksáron egy családi házban kedden éjszaka fogták el azt a férfit, akit korábban szintén Soroksáron, a Vadevezős utcában, romák által lakott házakban éjszaka kommandósok kerestek; az akkori akció miatt fegyelmi eljárás indult a parancsnok ellen, míg jogvédők beadvánnyal fordultak a Független Rendészeti Panasztestülethez.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: a 28 éves férfit azért körözték, mert halált okozó testi sértés bűntette elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztésének letöltését nem kezdte meg.

Közlésük szerint a július 17-i éjszakai akció V. János felkutatására és elfogására nem járt eredménnyel, ezért újabb akciót szerveztek a körözött férfi elfogására: kedden a késő esti órákban összehangolt akció keretében egy szintén soroksári, Táncsics Mihály utcai lakásban végül elfogták a férfit.

Múlt szerdán Szikinger István, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) ügyvédje törvénytelennek, szakszerűtlennek és emberi jogi szempontból is elfogadhatatlannak tartotta a július 17-én hajnali 2 órakor zajlott rendőrségi akciót, mert – mint fogalmazott – fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron.

Gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek, majd órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron. Az ügyvéd, aki egyben a családok jogi képviselője is, közölte, hogy beadvánnyal fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kérte az ügy kivizsgálását.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint szükségszerű, törvényes és jogszerű volt a soroksári rendőri intézkedés, ugyanakkor felmerült, hogy az akció során szakmai hiányosságok történtek, ezért Bodnár Zsolt, a főkapitány bűnügyi helyettese hétfőn kezdeményezte, fegyelmi eljárás keretében tisztázzák az akciót irányító parancsnok felelősségét.

A rendőrség azt közölte: a fegyelmi vizsgálat jelenleg folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik