Belföld

A romák félrevezették a médiát?

Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter szerint a hétfői roma demonstráció szervezői félrevezették a médiát. A tiltakozók szerint jogsértő módon vették állami gondozásba gyermekeiket, míg az önkormányzat szerint a körülmények adtak erre okot.

Hétfőn nyolcvan-száz roma Sátoraljaújhely belvárosában azért tiltakozott, mert szerintük a gyámügy törvénytelen módon járt el, amikor az elmúlt napokban cigány gyerekeket vetetett állami gondozásba. A demonstrációt a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szervezte a sátoraljaújhelyi polgármesteri hivatal elé.

Segítség helyett elveszik a gyerekeket?

A szervezők a gyámhivatal “jogsértő gyakorlata”, a cigány gyerekek “törvénytelen állami gondozásba vétele” ellen tiltakoztak – közölte akkor Horváth Aladár, az RPA elnöke.

Szerinte “a helyi önkormányzat a cigány családok elűzésének rég bevált módszerét követi”, az egy hónappal korábban a várost sújtó vihar és esőzések miatt életveszélyessé vált házakban élő családokból az önkormányzati segítség helyett a gyerekeket “emelik ki családjaikból”.

A polgármester szerint nem igaz az érv

Szamosvölgyi Péter szerint azonban a demonstráció szervezői félrevezették a médiát. Közleményében azt írja: Márton Mihály helyi ckö-elnök, és Horváth Aladár azt állították, hogy a június 26-ai viharban megrongálódott házakból történt a gyermekek intézetbe szállítása.

Az igaz, hogy a július 23-án rendőri segítséggel végrehajtott gyámügyi intézkedés egy olyan ingatlanban történt, amelyet érintett a vihar, a valóság azonban az, hogy az épület döntően kivitelezési hibák és a karbantartás elmulasztása miatt vált életveszélyessé – olvasható Szamosvölgyi Péter közleményében.

A polgármester szerint az épület műszaki állapota csak az egyik ok, ami miatt a gyámhatóság az ideiglenes elhelyezés mellett döntött. Mint írja, a lakásban az alapvető higiéniai feltételek sem voltak meg, a legkisebb gyermeket azonnal kórházba is szállították kivizsgálásra, az egyik gyerek pedig olyan régóta nem járt iskolába, hogy a szülőkre több mint kétszázezer forint pénzbírságot kellett kiszabni.

A rendőrség kezelte a helyzetet

Szamosvölgyi Péter szerint a demonstráción a rendőrség jelenléte nélkül akár tragédia is történhetett volna, a tömegből ugyanis – mint fogalmazott – “több halálos fenyegetés is elhangzott mind a gyámügyesek, mind a rendőrök felé, utóbbiakat többször le is köpték”.

“Túlzás tehát azt állítani, hogy elvitetjük a viharkárosultak gyerekeit”- írja a polgármester. Hozzáteszi: az önkormányzat így is erején felül vállalt “amikor, igaz, csekély összegű, gyorssegélyt utalt ki, léceket, cserepet, szögeket, fóliát biztosított minden károsultnak”.

Sátoraljaújhely egy részén június 26-án jégesővel, orkánszerű széllel párosult vihar tombolt, ami miatt csaknem ötven, túlnyomórészt roma embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.