Belföld

Az MSZP életmentést taníttatna az iskolákban

A közoktatási tananyag részévé tennék a szocialisták a laikus életmentést és elsősegélynyújtást, akár már a következő tanévtől.

Ne szerezhessen középiskolai bizonyítványt, szakmunkás oklevelet, aki alapvető életmentő ismeretekből nem vizsgázott le eredményesen – mondta Kökény Mihály (MSZP). Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke kifejtette: a bevezetés időpontjáról még konzultálni kell az érintett szaktárcákkal, de bízik benne, hogy a következő tanévtől már megvalósítható lesz.

Kolonics példáján okultak

Kolonics György olimpiai bajnok kenus közelmúltbeli tragikus halálára utalva Kökény Mihály elmondta, hogy jelenleg Magyarországon naponta 70 ember szíve áll le, és csak minden tizedik beteg részesül segítségben a mentő kiérkezéséig.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy kezdeményezi, ősszel bizottsági indítványként törvényjavaslatot nyújtsanak be a nemdohányzók védelméről. A javaslat alapján minden belső térben lévő munkahelyet és közterületet füstmentessé tennének.

A bevezetésre a tervek szerint egy-másfél éves felkészülési időt biztosítanának. Az Európai Unió 27 tagállama közül 14-ben tilos rágyújtani közterületen, beleértve az éttermeket és a bárokat is.

Matricát kapna az egészségbarát termék

Kökény Mihály kitért arra, hogy a népegészségügyi elképzelések között a korábbi szívbarát program mintájára szerepel védjegy bevezetése egészségbarát termékekre, szolgáltatásra. Ezt azon szolgáltatások, szállodák, éttermek, árucikkek használhatnák, amelyek igénybe vétele, használata az egészségre előnyös.

Egészségbarát lehetne például az az étterem, amely kínálatában zsírszegény, alacsonyabb energiatartalmú ételeket szerepeltet, vagy az a mozi, amelynek hangereje nem dobhártyarepesztő.

Hatékonyabban szűrnének

Tervezik továbbá, hogy a középiskolákban és szakmunkásképzőkben 16 éves korban általános egészségi állapot felmérést vezetnek be. Erre azért lenne szükség, hogy a krónikus betegségek legfontosabb kockázati tényezőit, a családi veszélyeztetettséget időben felfedezzék.

Szintén az elképzelések között szerepel a vastagbélrák szűrésének országos bevezetése.

A Társadalmi Megújulás Operatív Programjában népegészségügyi célokra 2008-2010 között összesen 22 milliárd forintot különítettek el. Az első népegészségügyi témájú pályázatok várhatóan idén októberben jelennek meg, kedvezményezettjei az állami intézmények mellett non-profit szervezetek, kistérségi társulások, konzorciumok, önkormányzatok is lehetnek.

A Fidesz véget vetne az ámokfutásnak

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az elhangzottakra sajtótájékoztatóján úgy reagált, hogy az egészségügyben minden továbblépés alapvető feltétele, hogy a kormány teljes körűen elszámoljon azzal, hány milliárd forintos kárt okozott eddig az “egészségügyi ámokfutás”.

Mint kiemelte, a károknak csak egy része számszerűsíthető, a másik rész felbecsülhetetlen. Mint kifejtette, a bizonytalanság, átláthatatlan helyzet, ami sokszor emberéletekbe kerül, a káosz és fejetlenség sokszor nem számszerűsíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik