Belföld

Megúszta a szennyezést a Tisza

A laboratóriumi vizsgálatok eddigi eredménye szerint minden mutató határérték alatti a Tisza vizében, amelyet a Romániában történt nehézfémszennyezés óta folyamatosan ellenőriz a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

A hétfőn éjfélig vett vízmintákban az elemzés nem talált a megengedettnél nagyobb mértékű nehézfémszennyezést, egyetlen mutató sem érte el a határértéket – mondta Szentesi Péter.

Az igazgató hozzátette: az éjfél óta vett további vízmintákat kedden is folyamatosan vizsgálják majd a laboratóriumban.
A nyírségi környezetvédelmi felügyelőség vezetőjének tájékoztatása szerint másodfokú vízminőség-védelmi készültség keretében félóránként vesznek mintát a Tisza tiszabecsi határszelvényében, amelyet háromóránként gépkocsival szállítanak laboratóriumi elemzésre.

Az ellenőrzést mindaddig fenntartják, amíg a román társhatóságtól információt nem kapnak arról, hogy elmúlt a nehézfém-szennyeződés veszélye.

A folyamatos vizsgálatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vasárnap rendelte el, miután a romániai Borsabányánál nehézfémeket tartalmazó zagy került egy gátszakadás után a Csiszla-patakba, amely a Visó folyón keresztül a Tiszába is eljuthatott. A román hatóságok szerint a szennyezés mértéke elenyésző volt, ami az áradás következtében ráadásul jelentősen felhígult, eloszlott.

Traian Basescu román elnök ugyanakkor az esettel kapcsolatban gyors intézkedéseket sürgetett, mivel Borsabányán fennáll annak a veszélye, hogy egy újabb tározó is kiönthet.

A magyarországi ellenőrzés hétfőn egy alkalommal talált a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb kadmiumszint-emelkedést a folyó vizében, ami nem jelentett semmilyen veszélyt a környezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik