Belföld

Az MDF az AIDS ellen is felveszi a harcot

Az MDF négypontos javaslatcsomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje az AIDS-robbanást - mondta Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MDF szerint ismét be kellene vezetni a harmadik országokból érkezők számára a kötelező AIDS-tesztet, újra kellene gondolni a kockázati csoportok szűrési rendjét, új alapokra helyezni a felvilágosítást, és a kormánynak új nemzeti AIDS-stratégiát kellene kidolgozni.

A részletekről szólva Pettkó András azt mondta, javasolják a kormánynak, hogy aki az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból érkezik 90 napnál hosszabb időre, annak ismét legyen kötelező az AIDS-teszt, és a vízumot csak negatív eredmény esetén kaphassák meg. Ez a kötelező szűrés az EU-csatlakozás előtt előírás volt, később azonban ez a gyakorlat megszűnt.

Új módon szűrnének

A demokrata fórum fontosnak tartja a kockázati csoportok szűrési rendjének újragondolását. Pettkó András úgy vélte, e munkában fontos szerepe van a civil szervezeteknek és alapítványoknak, hiszen az érintettek szívesebben fordulnak hozzájuk, mint az ÁNTSZ-hez vagy a nemibeteg-gondozókhoz.

Mint elhangzott, az érintett civil szerveződések egyre kevesebb állami támogatást kapnak, így tevékenységük megszűnőben van. Pettkó András emlékeztetett arra, tavaly komoly harcot kellett folytatni azért, hogy a Sziget Fesztiválon meglegyen az ingyenes szűrés anyagi fedezete. Hozzátette: az ilyen ifjúsági rendezvényeken lehet elérni a veszélyeztetett csoportokat, illetve azok jelentős részét.

Nem korfüggő

Az MDF szorgalmazza, hogy a felvilágosítás valamennyi korosztályhoz jusson el, hiszen a legfiatalabb HIV-fertőzött 18 év alatti, a legidősebb pedig 70 év feletti. Pettkó András szerint szükség lenne a 2004-ben kidolgozott AIDS-stratégia helyett egy újra, ezért javasolják a kormánynak, hogy készítse el ezt a dokumentumot. Hozzáfűzte: a jelenlegi stratégiából egyetlen célkitűzés sem valósult meg.

A politikus megjegyezte: idén minden korábbi adatot felülmúl az új HIV-pozitív betegek száma, tavaly pedig – 2006-hoz képest – ötven százalékkal emelkedett a frissen diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma, és a szakemberek szerint a helyzet tovább fog romlani. 2001-ben 963 HIV-fertőzött volt Magyarországon, ez a szám 2007. december végén 1485 volt. Az adatok szerint idén a fertőzöttek száma már meghaladja az 1500-at.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik