Belföld

Horn állíttatta le a Draskovics elleni nyomozást?

Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok szerint Horn Gyula állíttatta le a Draskovics Tibor elleni nyomozást 1996-ban. A gyanú szerint a jelenlegi miniszter hatalmával visszaélve elintézte, hogy jelentősen csökkentsék egy cég bírságát. A rendészeti miniszter szerint, - aki közleményt adott ki - ez egy régen tisztázott ügy.

Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) egykori vezetője szerint Horn Gyula miniszterelnök állította le a Draskovics Tibor – a Pénzügyminisztérium akkori közigazgatási államtitkára – ellen folytatott titkos nyomozást 1996-ban. Az országos rendőrfőkapitány egykori helyettese erről a Hvg.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában beszélt.

Kiss Ernő elmondta: 1996-ban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya – amelynek vezetője volt – a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) feljegyzése alapján Hézag-akció néven titkos nyomozást indított a Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára és helyettese ellen.

Az olajüggyel is kapcsolatba hozható?

“Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a két vezető hatalmával visszaélve érte el, hogy a vám- és pénzügyőrség 83 millió forintról 100 ezer forintra mérsékelje egy üzemanyag-forgalmazással foglalkozó cég bírságát. Az időpont alapján és abból, hogy később, 2000-ben, az olajügyek kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság ebből az érából kiket hallgatott meg, nem nehéz beazonosítani a személyeket: a közigazgatási államtitkár Draskovics Tibor volt, helyettese pedig Csobánczy Péter, aki beosztásából adódóan felügyelte a vám- és pénzügyőrséget” – olvasható az interjúban.

Kiss Ernő szerint a PM-vezetők utasították a VPOP parancsnokát a soron kívüli intézkedésre, arra, hogy a korábbi határozatot az érintett cég javára meg kell változtatni. A legfőbb ügyész ugyanakkor óvást nyújtott be a PM-hez a törvényes állapot helyreállítása végett, ezt az akkori miniszter elfogadta, a jövedéki bírság összegét 83 millió forintban állapította meg.

Horn személyesen kérte a nyomozás beszüntetését

“A titkos nyomozást – már a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) égisze alatt – 1996. december 21-én, intézkedés nélkül, az óvásra hivatkozva, bűncselekmény hiányában megszüntettük. Ennek azonban volt előzménye. Az ügyről ugyanis – egyebek mellett – jelentést tettem a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány jelenlétében Horn Gyula miniszterelnöknek 1996. október első felében. Nem sokkal később, egy négyszemközti beszélgetésünkön a kormányfő arra kért, hogy szüntessük meg a Hézag fedőnevű titkos nyomozást” – mondta Kiss Ernő.

Arra, hogy megkérdezte-e a miniszterelnöktől, miért kéri ezt, Kiss Ernő azt válaszolta: Horn Gyula “válasza az volt, hogy politikai síkon fogják rendezni az ügyet, ami mellett szólhatott az akkoriban kipattant Tocsik-ügy, mert nyilvánvalóan nem volt szükség még egy politikai botrányra”.

Draskovics is válaszolt

A jelenlegi rendészeti miniszter szerint becsületét – és más közszereplők becsületét – súlyosan sértő, alaptalan rágalmakat és sejtetéseket tartalmazó interjú jelent meg, amely felmelegít egy 12 évvel ezelőtti, a közvélemény előtt már jól ismert történetet. Éppen ezért közli, hogy a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszi.

Az akkori üggyel kapcsolatban, annyit jegyez meg, hogy ő úgy ítéli meg ma is, hogy a lényeg akkoriban az volt, hogy hogyan kell megbírságolni azokat a cégeket, amelyek a jövedéki tevékenységüket az ehhez szükséges engedélyek megszerzése előtt kezdték, de adófizetési kötelezettségüknek teljes egészében eleget tettek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.