Belföld

Újabb ötpontos csomag jöhet

Gyurcsány Ferenc és az MSZP-frakció vezetőinek pénteki tanácskozásán ismét szóba került az áfaügy. A kormány egy öt-tíz pontos csomagban gondolkodik, amit a nyár végéig dolgoznának ki - értesült a Népszabadság.

Az egyik felvetés szerint az élelmiszerek áfáját 15-17 százalékra lehetne csökkenteni (a mérséklést nemrég a Fidesz kezdeményezte), a többi kulcsot pedig differenciáltan 22-25 százalékra lehetne emelni. Mindezek csak ötletek, végérvényes forgatókönyv nincs – írja a Népszabadság.

A kormánypárt és a kormány egységes, öt-tíz pontból álló csomagban gondolkodik, ennek részleteit augusztus végéig kell kidolgozni, hogy még a szeptemberi parlamenti kezdés előtt be lehessen jelenteni.

Mint a Népszabadság megtudta, a tanácskozáson a szolidaritási adó kapcsán, amelyet szeretnének eltörölni, felmerült, hogy azt nem egyetlen intézkedéssel, hanem több lépcsőben lehetne megtenni. Első körben négy százalékról kettőre csökkenteni, a további csökkentésről és/vagy végleges eltörlésről szóló döntést pedig eltolni 2010 utánra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik