Belföld

Századvég-Forsense: Kósától Kókáig tart a népszerűségi rangsor

Továbbra is a fideszes Kósa Lajos az ország legnépszerűbb politikusa, míg Gyurcsány Ferencet csak Kóka Jánosnál szeretik többen – derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. Orbán és Semjén kicsit, Szili Katalin sokat javított a népszerűségén.

A százfokú skála alapján összeállított politikusi népszerűségi rangsor utolsó hét helyén jelenlegi vagy volt koalíciós politikus áll. A legnépszerűtlenebb továbbra is Kóka János, az SZDSZ leváltott elnöke foglalja el, míg a második legkevésbé elfogadott magyar politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A baloldali vagy liberális politikusok közül változatlanul csupán ketten szerepelnek a lista első felében, Szili Katalin (56 pont), illetve Fodor Gábor (50 pont). Szili Katalin a harmadik legnépszerűbb politikus, csupán három ponttal marad le Sólyom László és Kósa Lajos mögött.

Kósa rontott, de vezet

A debreceni polgármester továbbra is a népszerűségi lista élén áll, de népszerűségi indexe májushoz képest három ponttal csökkent (jelenleg 59 pont), míg a második helyen álló Sólyom Lászlóé két ponttal növekedett, így a két politikus pontszáma megegyezik..

A Fidesz szavazói körében a volt kormánykoalíció egyetlen politikusának népszerűsége sem éri el az 50 pontot, és akárcsak májusban, Fodor Gábor és Szili Katalin kivételével a 40 pontot sem.

A saját táborhoz tartozó politikusok esetében pedig csupán Mikola István pontszáma nem érte el 60 indexpontot. A Fidesz szavazók körében a legmagasabb népszerűségi indexet Orbán Viktor pártelnök tudhatja magáénak (78 pont, ami két ponttal kevesebb, mint májusban).

Van, ahol Gyurcsány a legnépszerűbb

Hasonló megosztottság mutatható ki az MSZP szavazói esetében is. Gyurcsány Ferenc változatlanul a legnépszerűbb saját táborában, a szocialista politikusok zömének indexpontszáma is eléri a 60 pontot, csupán Bajnai Gordon és Juhász Ferenc népszerűségi indexe esik 50 és 60 pont közé. Az MSZP szavazói között nem érte el egyetlen fideszes politikus sem az 50 pontot.

Az SZDSZ politikusainak értékelése ugyanakkor igen vegyes az MSZP-szavazók esetében: Kóka János kifejezetten elutasított (35 pont, bár ez négy ponttal magasabb érték, mint májusban), Demszky Gábor értékelése közepes (51 pont), Fodor Gáboré viszont a rokonszenvesebb szocialista politikusokéval vetekszik (59 pont).

Kettős tendencia

A legutóbbi, 2008 májusában végzett politikusi népszerűségméréshez képest kettős tendencia rögzíthető. Egyrészt a fideszes politikusok rokonszenv-indexe stagnál: a nyolc ellenzéki politikus indexének átlaga változatlanul 49 pont.

Másrészt viszont az MSZP politikusainak értékelése összességében 3 pontot javult (39-ről 42-re), köszönhetően annak, hogy hat, fontos politikai pozíciót betöltő szocialista politikus pontszáma is legalább 3 ponttal emelkedett (köztük Szili Kataliné, Lendvai Ildikóé és Szekeres Imréé egyaránt 4-4 ponttal).

Ennek ellenére döntően fideszes politikusok foglalják el a népszerűségi rangsor első felét. Az MSZP-s politikusok népszerűsége összességében a májusi mélypont után visszatért a 2008 februárjában, azaz a kormányválság és az azt megelőző népszavazási vereség előtt mért szinthez.

Ajánlott videó