Belföld

Kiszűrik a túlsúlyos járműveket

admin

2008. 07. 28. 13:46

Augusztustól közösen ellenőrzik a nemzetközi forgalomban részt vevő tehergépjárműveket a vám- és pénzügyőrség, valamint a Magyar Közút Kht. szakemberei, hogy kiszűrhessék a túlsúlyos járműveket.

A vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka, Nagy János és a Magyar Közút Kht. vezérigazgatója, László Sándor hétfőn írta alá a közös közúti ellenőrzésekről szóló megállapodást – áll a közleményben.

A közös ellenőrzések a vámosok által végrehajtott közúti ellenőrzések mellett kiegészülnek a tehergépjárművek tengelysúly-mérésével. A Magyar Közút Kht. valamennyi nagy forgalmú határátkelőhelyen vagy azok közelében rendelkezik tengelysúlymérő-állomással, így a közös ellenőrzések a nemzetközi forgalom bármelyik kiemelten fontos pontján végrehajthatók.

Először a kilépőket ellenőrzik

A közlemény szerint az együttműködés első szakaszában az Európai Unió külső határán és nem schengeni belső határán – vagyis a horvát, szerb, román és ukrán határon – kilépni szándékozó nehézjárműveket ellenőrzik közösen.

A második lépésben kibővül a közös ellenőrzésre alkalmas pontok száma a schengeni övezet belső határa közelében lévő mérőhelyekkel. Ennek azonban feltétele, hogy a mérőállomásokat nagysebességű, burkolatba épített tengelysúly-mérő detektorokkal szereljék fel; ezek beszerzésére a Magyar Közút Kht. nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki.

Az útkárokért a nehéz járművek is felelősek

A szóvivő tájékoztatása szerint a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a burkolati károk 40 százalékáért a nehéz- és túlsúlyos járművek tehetők felelőssé. A két szervezet azzal számol, hogy a közös fellépés eredményeképpen a nemzetközi forgalomban közlekedő túlsúlyos nehézjárművek arányát 1 százalékra tudják csökkenteni a jelenlegi – becslések szerint – 2,5 százalékról.

Az útvonalengedély nélkül közlekedő túlsúlyos járművek üzemben tartóira a vámhatóság 300 ezer forint közigazgatási bírságot róhat ki, ezzel együtt az ellenőrzések hatására kiváltott útvonalengedélyek díjai tovább növelik a Magyar Államkincstár bevételeit – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.