Belföld

Jobb felszereléssel megmenekülhettek volna a tűzszerészek?

Egyes szakértők szerint korszerűbb felszereléssel meg lehetett volna akadályozni a két magyar katona halálát követelő bombák felrobbanását Afganisztánban - írja a Magyar Nemzet.

Az elektronikai hadviselési képességek lezüllesztése, jelenlegi gyengesége vagy hiánya bennfentesek szerint úgy közvetlenül, mint közvetve hozzájárult az elmúlt hónapban elszenvedett afganisztáni veszteségekhez – írja a lap.

A Magyar Nemzet információi szerint az első tűzszerész elleni támadáshoz bizonyítottan használt rádió-távirányítású, rögtönzött robbanószerkezet (amerikai terminológia szerint: RCIED) működésének nagyobb eséllyel elejét vehették volna, amennyiben a csapatok nem statikus, hanem úgynevezett intelligens rádiózavarást alkalmaznak, azaz ha lett volna erre alkalmas berendezésük.

A szövetségi (meg nem erősített hírek szerint amerikai) forrásból származó, adományként kapott adóik azonban messze nem a legkorszerűbb technológiát képviselik, amire pedig szükség lenne – a sztereotípiák ellenére – a rendkívül találékonynak bizonyuló afgán ellenálló csoportokkal szemben.

A Jedlik Ányos-program egyik projektjében egyébként a Műegyetem, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a honvédelmi tárca Elektronikai Igazgatósága fogott össze egy kft.-vel, hogy a magyar tudásbázist ötvözze a kereskedelmi forgalomban kapható korszerű alkatrészek nyújtotta lehetőségekkel.

A célul tűzött integrált elektronikai hadviselési rendszer egyes részegységei őszre már prototípus-stádiumban lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik