Belföld

Egyre gyakrabban vernek mentősöket

A kórházsorozatok növelik a hazai orvosok veszélyeztetettségét egy hazai kutatás szerint. A Népszabadság összeállításából kiderül: egyre gyakrabban bántalmaznak mentősöket, akiknek a bámészkodók nem, csak a rendőrök kelnek védelmükre.

Arról senki nem gyűjt adatot, hogy évente hány egészségügyi dolgozót ér támadás Magyarországon a munkája közben. Az utóbbi években viszont úgy tűnt, megszaporodtak a beteghez érkező orvosok, ápolók elleni támadások – idézi Breitenbach Gézát, a Népszabadság.

Az Észak-magyarországi Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója – aki a kutatás vezetője is – úgy tudja, az évi több mint 160 ezer mentésből 37 alkalommal érte agresszió a mentősöket.

Nincs eszközük megvédeni magukat

A kutatás szerint a fehér köpenyesek elleni támadás zöme lakásban történt, és a leggyakrabban a zavart tudatú beteg támadt az orvosra, ápolóra. Előfordult, hogy a segítséget kérő mindössze a vesegörcsének az enyhítését akarta elérni a mentők riasztásával, de miután a helyszínre érkező orvos inkább kórházi ellátást javasolt, a beteg megütötte és a fájdalomcsillapító dózis növelését követelte – írja a Népszabadság.

A “támadók” gyakran a kiérkezési időt találják túl hosszúnak. Előfordult, hogy a hívást fogadó diszpécser stílusát érezték arrogánsnak, és ezt torolták meg a helyszínen. Gyakori a szóbeli tettlegesség, ami könnyen fajul lökdösődéssé. Volt olyan mentős, akit késsel fenyegettek, megrúgták, leköpték.

A támadásoknak csak a kisebb hányada végződik azzal, hogy a végén a mentős is orvosi ellátásra szorul. Breintenbach Géza szerint az ellátóknak nincs túl sok eszközük a védekezésre. A kutatásból az derült ki, hogy az esetek többségében “jó szóval” próbálták leszerelni a támadókat, de ez nem túl hatékony.

Csak a rendőrök segítenek

A jelzett esetekből 13 alkalommal már a híváskor sejteni lehetett, hogy a helyszínen agresszióra lehet számítani, de a mentőnek ilyenkor is mennie kell, legfeljebb rendőri védelmet, kíséretet kér az autó.

A Népszabadság által idézett kutatás azt is megállapítja, hogy az esetek többségében, még ha van is “nézőközönség”, csak a rendőrök segítenek a megtámadott mentősöknek – a bámészkodók nem avatkoznak közbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik