Belföld

Eddig több mint 120 millió forint árvízvédelemre

Összesen 18 különböző folyón és patakon, 754 kilométer hosszúságú folyószakaszon zajlik védekezés; ennek költsége már meghaladta a 120 millió forintot - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A védekezésben eddig 100.000 zsákot, 5.000 köbméter homokot és 15.000 négyzetméter fóliát használtak fel – mondta a tárcavezető az árvízi irányítás központjában.

Szabó Imre közölte, a Hernád esetében az árvízi munkák nehezén túl vannak. “Különösebb károk és a lakóterületek elöntése nélkül (…) megúsztuk ezt a munkálatot” – fogalmazott. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az következő napokban nem kell nagyobb esőzésre számítani a Tisza vízgyűjtő területén – tette hozzá a miniszter.

Szabó Imre az árvízvédelmi fejlesztésekről szólva elmondta, hogy a Hernád menti települések esetében az állandó védettség eléréshez szükséges körtöltések becsült költsége 2,1 milliárd forint, amelyre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az érintett önkormányzatok megkötötték a támogatási szerződést. A kivitelezési munkálatok jövő évben kezdődhetnek meg – fűzte hozzá.

A kormány – mint mondta – a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódóan 157 millió forint projekt-előkészítési támogatást ítélt oda a 6,3 milliárd összköltségű, beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztését célzó beruházásokra Vásárosnamény és Lónya között. A várhatóan 2011-re megvalósuló fejlesztéssel 19 település lakosainak nő majd az árvízzel szembeni biztonsága.

A Romániában történt nehézfém-szennyezés kapcsán újságírói kérdésre válaszolva Szabó Imre elmondta: román tájékoztatás szerint a területen belül “kezelni tudják a nehézfémtartalom mentesítését”. Magyar vízügyi szakemberek a helyszínen tájékozódnak a borsabányai zagytározó állapotáról – jegyezte meg.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár szólt arról, hogy 2013-ig árvízvédelmi fejlesztésre 150 milliárd forintot fordítanak.
Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője arról beszélt: a Tiszán, Técsőnél és Tiszabecsnél, egy kettős árhullám csúszik egybe. Ez a napokban Vásárosnaménynál viszonylag magas árvizet okoz, amely várhatóan a legnagyobb árvízszinttől mintegy fél méterrel marad el – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik