Belföld

Olimpiai ötkarika is lesz az augusztusi tűzijátékon

Budapesten három helyszínen, a Kossuth téren, a Hősök terén és az Andrássy úton várják augusztus 20-án egész napos programmal az ünnepelni, illetve szórakozni vágyókat - mondta a kormányszóvivő tájékoztatóján.

A közjogi méltóságok részvételével augusztus 20-án fél 9-kor lesz a zászlófelvonás a Kossuth téren, 10 órától pedig a Hősök terén tartják a tisztavatást. A tisztavatás részeként a honvédség repülői és helikopterei kötelékben repülnek át a tér felett. Ezt megelőzően katonazenekarok és mazsorettek vonulnak fel az Andrássy úton.

A Kossuth téren 10 órakor kezdődik és este 9-ig tart a Szent István király udvara elnevezésű rendezvény, ugyanitt tartják a kenyérfesztivált, az Andrássy úton pedig születésnapi kerékfesztivált rendeznek a kerékpárosoknak.

A tűzijáték este 9-kor kezdődik a Duna Petőfi-híd és Margit-híd közé eső szakaszán. Budai Bernadett elmondta: az olimpiai ötkarika is megjelenik az égen, a pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók előtti tisztelgésképpen. A tűzijátékot színpadi táncos programok kísérik majd.

A szóvivő beszámolt arról, hogy az előző évek gyakorlatának megfelelően idén is egy operatív törzs követi nyomon az ünnep előkészületeit, illetve a programok lebonyolítását. Egy kérdésre válaszolva közölte: az operatív törzs vezetője a jogszabály alapján az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára.

A testület már meghozott döntése szerint a Petőfi és a Margit-híd közötti szakaszon a tűzijáték alatt csak azok a hajók tartózkodhatnak, amelyek fix kikötési pontokkal rendelkeznek. Budai Bernadett kitért arra, hogy a pályázaton győztes, tűzijátékot rendező cégnek egy biztonsági tervet is be kellett mutatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik