Belföld

Fociadósságról egyeztetne a Fidesz

Egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal, illetve az APEH elnökével a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga adósságának rendezéséről Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának fideszes elnöke.

Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának fideszes elnöke levélben keresi meg a parlamenti frakciók vezetőit, s ebben azt kéri, jelöljék meg a tárgyaláson részt vevő képviselőket, s a tárgyalás időpontjára is tegyenek javaslatot. Hozzátette: az APEH elnökével a megoldás technikai részleteiről tárgyalna.

A Fidesz szerint felesleges az Advertum Kft. bevonása abba a folyamatba, amellyel rendezik a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 3,1 milliárdos adósságát. Mint mondta, annak érdekében kíván fellépni, hogy a liga közvetlenül kapja meg azokat a jogosítványokat, melyekkel adósságát törleszteni tudja.

Bánki Erik egyeztetést kezdeményez (MTI)

Bánki Erik egyeztetést kezdeményez (MTI)


Plusz kétmilliárd

Bánki Erik úgy véli, hogy ebben az esetben nem lenne szükség arra a plusz kétmilliárd forintra, amelyre az Advertum Kft. közbeiktatásával szükség van, és nem kellene a kormányzati kezességvállalás sem. Bánki Erik megjegyezte: pénteken reggel tárgyalt a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga elnökével, aki megerősítette, hogy elkötelezettek az adósság rendezésében.

Kormánydöntés kell

A politikus szerint, amennyiben a megoldás módjában lenne egyezség a parlamenti pártok között és az APEH elnökével, akkor így nyomást lehetne gyakorolni a kormányra. Kérdésre válaszolva közölte: az ügy megoldása kormánydöntéssel lehetséges, ám ha a nyomásgyakorlás érdekében szükség van parlamenti döntésre, akkor akár egy országgyűlési határozati javaslat elfogadását is kezdeményezi a Fidesz.

Hozzátette: az APEH-nek saját hatáskörében is joga van döntést hozni arról, hogy a liga rendezhesse saját adósságát.
A részletekről azt mondta: a ligának is lenne lehetősége közvetlenül rendezni az adósságot 15 év alatt ugyanazokból a marketing- és reklámbevételekből, mint egy külső cégnek.

Nem tájékoztattak

Bánki emlékeztetett: a kormány egy közelmúltban meghozott határozatában 5,2 milliárd forint értékben vállalt kezességet az Advertum Kft. hitelfelvételéhez, hogy a cég rendezze a Liga 3,1 milliárdos adósságát. Mint mondta, a kormány erről a döntésről az illetékes országgyűlési bizottságokat nem tájékoztatta, s a hivatásos labdarúgó ligával sem tárgyalt érdemben.

A fideszes politikus megjegyezte: a kormány azért ezt a megoldást választotta, mert így talált forrást saját médiabirodalmának építésére. Ehhez – mint mondta – azért van szüksége az MSZP-nek, mert már a választásokra készül.

„A kisebbségi kormány spájzol, és pénzeket gyűjt a következő, vagy előrehozott választásokra, annak egy eleme, egy szelete az Advertum ügy is” – fogalmazott a sportbizottságának fideszes elnöke.

A PM szerint elkéstek

A Pénzügyminisztérium reagálásában közölte: a Fidesznek nem most, hanem már 2001-ben ötpárti egyeztetést kellett volna kezdeményeznie, amikor az általa vezetett kormány döntött a labdarúgás megsegítéséről és 8,3 milliárd forintos állami garanciát vállalt.

A pénzügyi tárca közleménye szerint hét évvel ezelőtt születtek azok a meglapozatlan pénzügyi döntések, amelyek a hazai labdarúgó klubok döntő többségének anyagi ellehetetlenülését eredményezték.

A kommüniké arra is kitért, hogy a kormány által elfogadott megoldás lehetővé teszi, hogy az érintett labdarúgó klubok anyagi helyzete rendeződjön, és megtérüljön az állam által 2007-ben kényszerűségből kifizetett 3,1 milliárd forint, ami az adófizetők számára még 2001-ben keletkezett.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.