Belföld

95 kilométeren van árvízvédelmi készültség

A folyókon levonuló árhullám miatt elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ügyeletének megerősítését Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken.

Jelenleg összesen 95 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség: harmadfokú a Hernád 71 kilométeres szakaszán, elsőfokú a Répce 24 kilométerén. A Hernád vízszintje – az előrejelzések és a szlovákiai vízszintek alapján – péntek este Hidasnémetinél 410 centiméternél, Gesztelynél vasárnap körülbelül 420 centiméternél tetőzik. A térségben folyó védekezésre a vízügyi szakemberek kétezer homokzsákot biztosítottak.

Homokzsákokkal erősítik, magasítják a gátat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálosnál, a Vadász-patak bal parti töltésénél, a várdomb alatti töltésszakaszon, és Méránál.

A Hernád mentén az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) folyamatosan őri és segédőri figyelő szolgálatot tart, és kijelölték azokat a védvonalszakaszokat, amelyeken az előre jelzett tetőzési szintnél alacsonyabbak a gátak. A helyszínekre folyamatosan szállítják a védelmi anyagokat és eszközöket: homokot, zsákokat, fóliákat, az éjszakai munkákhoz szükséges fáklyákat.

A napokban a Bodrog magyarországi szakaszán is intenzívebb áradásra lehet számítani. Felsőbereckinél vasárnap a vízszint eléri az elsőfokú készültségi szintet (550 centiméter) és valószínűsíthető, hogy a jövő hét közepére megközelíti a másodfokú, 650 centiméteres vízszintet. A Felső-Tiszán folytatódik az áradás, a hétvégén várhatóan meghaladja az elsőfokú készültség szintjét. Tiszabecsnél péntek reggel 132 centiméter volt a vízállás – az elsőfokú készültséget 300 centiméternél rendelik el. Az elmúlt 24 órában 160 centimétert emelkedett a folyó szintje.

A Dunán Nagybajcsnál pénteken rövid időre meghaladta a víz magassága az elsőfokú szintet, de készültséget nem rendeltek el, mert a folyó már apad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik