Belföld

5500 helyre lehet pótfelvételizni

Csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzés 12 500-as keretszámából, így több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, a műszaki képzésre és az egészségügyi szakterületre - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakállamtitkár az MTI kérdésére elmondta: az idén a vidéki főiskolák is viszonylag jól fel tudták tölteni a kapacitásukat. A tavalyi évben ugyanis több helyről jelezték, hogy nagyon kevés hallgatót tudtak csak felvenni, és ez finanszírozási problémát okozott. Négy-öt olyan alapképzés van, amit bár korábban meghirdettek, mégsem indul, ilyen például a szombathelyi főiskola francia-olasz szaka.

A diákok felének van nyelvvizsgája

Államilag támogatott képzésre összesen 52 618-an, nappali, alapképzésre 38 658-an kerültek be, ez utóbbi közel azonos a tavalyi adattal. Mesterképzésre 1943 hallgatót vettek fel. Költségtérítéses képzésre 28 306 diák jutott be. Államilag támogatott, nappali alapképzésen a 45,05 százalékuk kezdheti el a tanulmányait. Az első helyre a diákok 53,32 százalékát vették fel.

A felvett diákok több mint 50 százaléka 350-400 pontot ért el az új 480 pontos rendszerben, mintegy felüknek legalább egy nyelvvizsgája, 36 százalékuknak pedig legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgája van.

A pótfelvételin csak egy helyre jelentkezhetnek

Akinek most nem sikerült egyetlen felsőoktatási intézménybe sem bekerülni, az a pótfelvételin próbálkozhat: 2200 képzést hirdettek meg, a jelentkezési határidő augusztus 13. A pótfelvételire az is benyújthat kérelmet, aki a tavaszi eljárásban egyáltalán nem jelentkezett. Jelentkezni egy intézmény egy képzésére lehet, a jelentkezési lap a felsőoktatási intézményekben érhető el.

A pótfelvételire államilag finanszírozott formában 1557 mesterképzési, és 3978 felsőfokú szakképzési helyet hirdetnek meg. A többi lehetőség költségtérítéses képzés lesz. A pótfelvételi lehetőségeket a Felvi.hu portálon teszik közzé.

Manherz Károly arra számít a tavalyi adatok alapján, hogy a pótfelvételik után még 8-10 ezerrel bővül a felvettek száma. Az összes jelentkezőből mintegy négyezren lesznek azok, akik egyáltalán nem jutnak be.

A 2008-as felvételi ponthatárok az FN-en .pdf formátumban olvashatók.

Sanoma Médiaakadémia indul

Idén novemberben elindul a Sanoma Budapest újságíró-iskolája, a Sanoma Médiaakadémia (SMA). A kiscsoportos, valódi műhelymunkát biztosító foglalkozások keretében négy kurzus lesz: szórakoztató-, szeriőz- és internetes újságírás, valamint egy vizuális ismereteket oktató, kiadvány-esztétikai osztály. Az előadásokat és a gyakorlati órákat elsősorban a Sanoma Budapest újságírói, szerkesztői és művészeti vezetői tartják, de az iskola számít néhány külső, meghívott médiaszakemberre is.
A legígéretesebb hallgatóknak a Sanoma Budapest állást ajánl, de minden végzett újságíró-jelölt karrierjét nyomon követi. Minden további információ megtalálható a www.sanomabp.hu/mediaakademia oldalon, jelentkezési határidő: 2008. augusztus 20.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik