Belföld

Készülnek az árhullámra a Hernádnál

Megkezdték az árvízi védekezési munkák előkészítését Borsod-Abaúj-Zemplénben, a Hernád mentén. A folyó 62 kilométer árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszán elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

A Hernád külföldi vízgyűjtő területén 40-70 milliméternyi eső hullott. A Hernád legnagyobb mellékága, a Tárca árhulláma éjszaka tetőzött Eperjesnél, míg az alatta lévő szakaszán folyamatosan árad. Az előrejelzések szerint a folyó Hidasnémetinél várhatóan 390 centiméteres vízállassal tetőzik pénteken az esti órákban, Gesztelynél pedig vasárnapra 400 centis vízállásra készülnek. Az előre jelzett tetőzési értékek várhatóan, átlagosan 30-40 centiméterrel maradnak el a két évvel ezelőtti, eddigi legnagyobb árvíz szintjétől.

Készülnek az árhullám fogadására (fotó: MTI)

Készülnek az árhullám fogadására (fotó: MTI)

A folyó mentén kiépült, az Ékövizig kezelésében lévő első rendű árvízvédelmi fővédvonalakon megkezdték a védekezési munkák előkészítését, ez azt jelenti, hogy a szükséges eszközöket, anyagokat a helyszínre irányítják. A Hernád mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki a nyílt ártéri területeken található települések „bevédésére”. Körtöltés védi Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, és Bőcs településeket, itt az árvízvédekezés a helyi önkormányzatok feladata.

Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű szélterületeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti” – közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

A Hernád várható magas árhulláma a Sajó folyó – Hernád torkolat alatti – alsó szakaszán további körtöltéssel nem rendelkező települések – Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs, Nagycsécs, Muhi, Ónod, Sajólád – mélyebb fekvésű területeit is elönthetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik