Belföld

Idén több az ételmérgezés

Lényegesen több ételfertőzést jelentettek az idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Elsősorban a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen.

A növekedés egyik oka az, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzési jogkör átszervezése miatt. Míg tavaly három hatóság (ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, állategészségügy) őrködött az élelmiszerbiztonság felett, ez a tevékenység az idén szeptembertől a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezében összpontosul – közölte Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának vezetője.

Az elszaporodott ételmérgezéses esetek másik okának a szakember azt tartja, hogy 2007. október 1-jével megszüntették a konyhában dolgozó, szakképesítés nélküli munkavállalók kötelező oktatását. Az ÁNTSZ által tartott egynapos tanfolyamot az elhelyezkedést követő egy hónapon belül minden konyhai dolgozónak el kellett végeznie. A kötelező oktatás megszűnése, valamint a vendéglátás és közétkeztetés ellenőrzésének fellazulása miatt az alkalmazottak tudatos higiéniai magatartása “csorbát szenvedett”.

Ócsai Lajos szerint figyelmet érdemel, hogy a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen, ami arra utal, hogy gond van a konyhai alkalmazottak személyi higiéniájával (ez a vírus ugyanis széklettel terjed). Bár a tavalyi nyár jóval melegebb volt az ideinél, ami kedvezett a kórokozók szaporodásának, ebben az évben mégis lényegesen több megbetegedés történt eddig – hangsúlyozta.

Ott a legnagyobb az ételfertőzés veszélye, ahol egyszerre nagy tömeg étkeztetése folyik. Ilyenek a munkahelyi étkezdék és azok a rendezvények, amelyeken nincs megfelelő technikai háttér az élelmiszer biztonságos előállításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik