Belföld

82 ezren jutottak be a felsőoktatásba

Mintegy 82 ezren kerültek be valamelyik egyetemre, főiskolára a felsőoktatásba jelentkezett több mint 96 ezer diák közül. Az idén számították először a 400+80 pontos rendszerben a pontokat, így mintegy 20-25 olyan szak van, ahol a pontok 452-475 között mozognak.

Korábban a ponthatár egy-egy ponttal történő elmozdítása akár 25-30 hallgatót is érinthetett, a mostani metódusnál azonban lényegesen kevesebbet, csak egy-két diákot – mondta Manherz Károly szakállamtitkár az idei ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt tartott fórumon Budapesten.

Aki elérte a ponthatárt, azt fel kell venni, aki viszont nem, azt nem lehet – hangsúlyozta Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke. Az, akinek most egyik helyre sem sikerült bekerülnie, a pótfelvételin próbálkozhat majd, ahol elsősorban költségtérítéses helyeket hirdetnek meg, államilag finanszírozott helyek csak a felsőfokú szakképzésben és a mesterképzésben lehetnek. A jelentkezési határidő augusztus 13.

Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője arról beszélt, hogy az idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésben volt kiemelkedő a jelentkezők száma a felvehetőkéhez képest. A műszaki és informatikai területen ugyanakkor 1:1 volt az arány.

Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója arról szólt, hogy szeptembertől havonta 10 ezer forinttal több diákhitelt lehet felvenni az állami és a költségtérítéses képzésben egyaránt. Véleménye szerint érdemes megbarátkozni a költségtérítéses képzés gondolatával, „ami nem ördögtől való”, s a diákhitel összege fedezetet tud rá nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik