Belföld

Szobrokat “félt” a Jobbik

A Jobbik figyelmeztet: ha a turul repül, más emlékművek sem maradnak talpon. A várható rongálás kiemelt célpontjai a XII. kerületi háborús emlékhelyek, köztük olyan is, ami egyelőre csak tervrajzokon létezik. A hegyvidéki polgármester és Demszky Gábor nyílt levélváltásban érvel pro és kontra turul.

Erődemonstrációra készül a Jobbik a XII. kerületi turulszobor védelmében július 24-én, csütörtök este. Bár a szervezet békés tüntetést hirdetett, minden eshetőségre gondolva egy közel ezer fős akciócsoportot is létrehozott, amely szükség esetén a polgári engedetlenség eszközeivel is megvédi az emlékművet – olvasható a Jobbik honlapján.

Az Igazak falát is fenyegetik (Fotó: MTI)

Az Igazak falát is fenyegetik (Fotó: MTI)

Mi több, arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a turul bontása mégis elkezdődik, más emlékművek biztonsága sem szavatolható.

Veszélyben forog többek közt a Szabadság téri obeliszk, a Budai Önkéntes Őrezred emlékműve, Károlyi Mihály szobra és Ságvári Endre márványtáblája, de a szintén XII. kerületi Igazak Falát vagy egy másik, egyelőre csak terveken létező háborús emlékművet is érhetik támadások.

Előkészület vagy kísérlet

Bár a hirdetmény önmagában nem meríti ki a hatósági rendelkezés elleni izgatás vagy a rongálás vádját, az már csak nézőpont kérdése, hogy bűncselekményre való előkészületnek vagy kísérletnek minősül-e – állapítja meg Kolláth György alkotmányjogász.

Előkészület esetében a hatóságok figyelmeztethetnek a várható következményekre, a kísérlet viszont büntetést is vonhat maga után. Ám a megítélés bizonytalansága inkább a rongálással fenyegetőknek kedvez: a rendőrség gyakorlatilag tehetetlen addig, míg a szavakat tettek nem követik.

Bölcs előrelátás

Novák Előd, a Jobbik akciócsoportjának vezetője szerint hiba volna ezt fenyegetésként értelmezni. Inkább bölcs előrelátásról van szó, hiszen különböző nemzeti fórumokon már régóta téma az említett mementók létjogosultsága, és erre szeretnék figyelmeztetni az “ellenoldal” képviselőit is.

Az Igazak Fala és az újabb emlékhely kiemelten veszélyeztetett, mert a Jobbik szerint létesítésüket azért kezdeményezte a hegyvidéki önkormányzat, hogy a zsidó kisebbség kedvében járjon – az Igazak Falát ráadásul fővárosi építési engedély nélkül. Az sem akadály, hogy a másik emlékmű még nem is létezik: Novák Előd szerint várhatóan hamarabb épül meg, mint hogy a turul körüli huzavona véget érne.

Nem is holokauszt-emlékművek

Sem az Igazak Fala, sem az Alkotás út-Győri út-Csörsz utca háromszögbe tervezett szobor nem a holokauszt áldozatainak állít emléket – pontosít Váczi János, a XII. kerületi önkormányzat kabinetfőnöke. Utóbbi a II. világháború polgári áldozatai, előbbi pedig a zsidókat mentő magyar emberek emléke előtt tiszteleg; a kerület egyetlen tényleges holokauszt-emlékműve a Gesztenyés-kertben található.

Az Igazak Fala utólag megkapta fennmaradási engedélyét, és ezzel helyzete rendeződött; a tervezett emlékhely pedig érvényes építési engedéllyel rendelkezik, és elkészülte hónapokon belül várható – erősítette meg lapunknak a kabinetfőnök.

Pokorni nem érti

Demszky Gábor főpolgármesternek címzett nyílt levelében Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester kompromisszumos javaslatára hivatkozik, mely szerint az új hegyvidéki emlékhely megépítésével meg lehetne változtatni a turul ellentmondásos funkcióját. A nyilas jelképként is ismert turul a II. világháború polgári halottai helyett katonai áldozatai emlékét őrizné ezentúl, így érdemelhetné ki fennmaradási engedélyét.

Pokorni Zoltán értetlenül áll az előtt, hogy bár az új emlékhely létesítését elfogadta a főváros, a turul fennmaradását újra meg újra megtorpedózza. Szerinte a konfliktus életben tartása a kormány érdeke: ezzel terelné el a figyelmet az ország valós problémáiról. Pokorni szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé vinné az ügyet, annak békés rendezésében bízva.

Demszky csodálkozik

Szintén nyílt válaszában Demszky Gábor csodálkozásának ad hangot. Leszögezi: a szobor törvénysértő mivoltát már több hatóság kimondta, és ezen a Fővárosi Közgyűlésnek sincs módjában változtatni.

“Ne vitatkozzunk most azon, mit jelképez a Turul-szobor, ebben valószínűleg soha sem fogunk egyetérteni” – írja. Szerinte a turul a saját szabályaira fittyet hányó hatóság jelképe lett. Óva inti Pokornit attól, hogy politikai megfontolásból vegyen védelmébe illegális építkezéseket, illetve hogy agresszív kisebbségeket támogasson bírósági döntések bojkottjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik