Belföld

Orbán kiegyezést javasol az erdélyieknek

Orbán Viktor és Tőkés László egyaránt fontosnak tartja, hogy megegyezés szülessen Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között az RMDSZ által tett javaslatról; erről a két politikus szerdai, budapesti találkozója után beszélt.

„Biztatom az erdélyi magyar feleket (…) tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a megállapodás létrejöjjön, és az erdélyi magyar közösség politikai képviseletének súlya a parlamenti választást követően tovább erősödjék” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Hogy tovább erősödjék (Fotó: MTI)

Hogy tovább erősödjék (Fotó: MTI)

Mint mondta, “mi nem kívánunk (…) beleavatkozni az Erdélyben egymással versengő felek tárgyalásaiba, de jelezni szeretnénk, mi egy erős Erdélyben vagyunk érdekeltek, ehhez pedig megállapodás kell. Abban bizakodunk, hogy a megállapodás létre is jön majd”. A politikus az RMDSZ ajánlatáról azt mondta: kiválóan alkalmas arra, hogy ennek alapján a megállapodás létrejöjjön.

Az RMDSZ “belső koalícióra” vonatkozó ajánlata szerint a Markó Béla által vezetett párt az őszi parlamenti választások előtt bejutó helyeket biztosítana saját jelöltlistáin az MPP-nek, miközben a párt politikusai megtarthatják önállóságukat.

Két lépés

Orbán Viktor szerint eddig két olyan lépés történt, amely elősegítette, hogy erdélyi magyar közösség politikai képviselete megerősödjön. Az első, mint mondta, az volt, hogy Tőkés László függetlenként elindult az európai parlamenti választáson, és így minden várakozást felülmúló számban jutottak mandátumhoz magyar képviselők.

A másik sikeres lépésnek az önkormányzati választást nevezte Orbán Viktor. Ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: versengő magyar felek indultak a választáson, aminek az lett az eredménye, hogy kétszázzal több magyar önkormányzati képviselő van ma Erdélyben, mint az előző önkormányzati választások után, és a magyar polgármesterek száma is jelentősen növekedett.

Sikeres szereplés

Orbán Viktor hangsúlyozta: a harmadik lépést a magyar közösség sikeres szereplése jelenti majd a romániai parlamenti választáson.

A pártelnök közölte: a Fidesz abban érdekelt, hogy az Erős Magyarország programja kiegészüljön a határon túli magyar területek megerősödését célzó, hasonló programokkal, hiszen a Fidesz erős Délvidékben, erős Felvidékben és erős Erdélyországban érdekelt. Amit ezen a területen az elmúlt időszakban tett a Fidesz, az az ott élő magyar közösségek politikai megerősödését szolgálta – mondta.

Elfogadást javasolnak

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke hangsúlyozta: azt javasolják az MPP-nek, hogy kiindulási alapként fogadja el az RMDSZ megállapodás-tervezetét, és tárgyaljon a választási együttműködés kialakításáról.

Mint fogalmazott, nemzeti imperatívusz a megegyezés a sikeres őszi romániai parlamenti választások érdekében. Véleménye szerint a megegyezést az egész erdélyi magyarság, de legalábbis annak jelentős többsége várja. Hozzátette: a Fidesz által meghirdetett új egyezséget szeretnék Kárpát-medence viszonylatában is megvalósítani.

Új egyezség

Mint mondta, az új egyezség alakul Délvidéken, de korábban ezt lehetett tapasztalni a Felvidéken is. Hozzátette: Markó Béla hatpontos javaslata az új egység irányába mutat.

Tőkés László szerint, ha sikerült az RMDSZ-nek és az MPP-nek megegyeznie, akkor egy olyan szövetség jön létre az őszi választásokra “mint amilyen a Fidesz és szövetségesei (…) a kisgazdák, a kereszténydemokraták, a Lezsák-féle szövetség között”, amelyben megmarad önálló arculatuk.

“Ezt a fajta egyezséget próbálom elősegíteni az RMDSZ és az MPP között. Ezen mindegyik fél csak nyerhet, erősítheti a képviseletünket Románia parlamentjében, és növelheti a (magyar) képviselők számát a parlamentben” – fogalmazott.

Úgy, mint Orbán

Tőkés László kitért arra, hogy a tusnádfürdői találkozó után az egyik vezető szocialista politikus a határon túli magyarság megosztásával vádolta a Fideszt, és annak elnökét. “Annak előtte Erdélyben járt Fodor Gábor (…), és azt üzente, hogy ne avatkozzon bele Orbán Viktor az erdélyiek belügyeibe.

Én azt kívánom, hogy Fodor Gábor is úgy avatkozzon be, ahogy Orbán Viktor, segítse elő ezt a fajta egyezséget, és akkor ők is a magyar-magyar megegyezés malmára hajtják a vizet” – mondta az EMNT elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik