Belföld

Nincs szabad szülésznő választás az ÁEK-ben

Az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK) egy felső vezetői döntés miatt a kismamák nem választhatnak szülésznőt; az osztály vezető főorvosa azt mondta, hogy ezt a lépést ellenzi. A kórház vezetősége a szülésznők túlterheltségével magyarázta a döntést a közleményében.

Török Miklós, a szülészeti osztály vezető főorvosa a Hír TV-ben előző nap elhangzott információval kapcsolatban a távirati irodának elmondta: az intézmény ápolási igazgatója szóban tájékoztatta őt arról, hogy a szülni készülő anyák – a korábbi gyakorlattól eltérően – a jövőben nem kérhetik az általuk választott szülésznőt arra, hogy ő segédkezzen gyermekük világra hozatalánál.

Török elmondta, a kórház vezetése a döntés meghozatalánál a munkaidőnormák megsértésére hivatkozott. Ő azonban vitatja, hogy a szülésznők túlóraként számolnák el azt az időt, amelyet olyan szüléseknél töltenek, ahol a kismamák kérték a közreműködésüket. Az az átlagosan 20-30 túlóra, amelyet a munkaidő-kimutatások szerint havonta teljesítenek a szülőszobán, nem tartalmazza a felkért szüléssel eltöltött időt.

Az ÁEK-ban évente 3.200 szülést vezetnek le, ezek 10 százalékánál segédkezik felkért szülésznő.
Török Miklós – mint mondta – nem érti, a kórház miért akar “fogást találni” a szülészorvosokon és szülésznőkön, akik amúgy is rendkívül túlterheltek.

A szülésznők túlterheltségét az ÁEK vezetőségi vizsgálata is megállapította, az intézmény közleménye szerint “megengedhetetlen ugyanis, hogy a kötelező munkaidőn túl a felkért, +választott szülésznők+ további hosszú órákat töltsenek – pihenőidejükben – a szülőszobán”.

Ugyanakkor hangsúlyozták: a kórház a biztonságos és magas szintű ellátás megteremtése érdekében minden dolgozójától elvárja, hogy az érvényes törvényeket és jogszabályokat betartsa. A kommüniké rámutat: a vezetőség állásfoglalása a szülészet-nőgyógyászati osztály részéről korábban az MTI újságírójának nyilatkozó osztályvezető főorvossal egyetértésben született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik