Belföld

Megállapodás lehet a Megyeri híd ügyében

A közlekedési tárca folyamatosan egyeztet a Megyeri híd ügyében az érintett településekkel, így Szigetmonostor polgármesterével, a minisztériumban bíznak a megállapodásban.

„Korai lenne még arról beszélni, hogy a szigetmonostori önkormányzat nem járul hozzá a Megyeri híd használatba vételéhez” – fogalmazott Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár azzal kapcsolatban, hogy a szigetmonostori önkormányzat meghiúsíthatja-e a Megyeri híd átadását.

Csepi Lajos közölte: folyamatos kapcsolatban vannak Molnár Zsolttal, Szigetmonostor polgármesterével. „Biztosan meg fogunk állapodni egy kölcsönösen elfogadható megoldásban” – mondta.

Hozzátette: jó szándékot érzékelt a szigetmonostori polgármester részéről az eddigi találkozóikon, továbbá a többi érintett település polgármestereivel is konstruktív légkörben zajlanak a beszélgetések.

Megtagadták

A Megyeri hídhoz a tíz évvel ezelőtti engedélyezéskor megtagadta a szakhatósági hozzájárulást a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Fellebbezéssel került az ügy az országos felügyelőséghez, az előtte folyó eljárásban a pest-megyei közigazgatási hivatal kérte a kis híd megépítését. Így a nagy híd jogerős építési engedélye tartalmazta azt a kikötést, hogy azzal együtt a kis hidat is meg kell építeni.

A község dolga

Ezzel kapcsolatban Reményik Kálmán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elnök-vezérigazgatója egy nemrégiben lezajlott sajtótájékoztatón kijelentette: Szigetmonostor a kis hidat a településtől északra, a komp helyén, míg Szentendre délebbre akarta látni. Ez utóbbi nyomvonal honvédségi területet érint, illetve a hozzá vezető utat a szigeten a községnek kellene felépítenie.

Miután a mai napig nem jelölték ki a kis híd nyomvonalát, arra engedélyt sem lehetett kérni. Reményik Kálmán reméli, hogy a hatóság nem hagyja kihasználatlanul évekig az új létesítményt, és kijelentette: a NIF vállalja, hogy nyomban elindítja az építési folyamatot, ha kijelölik a helyét.

Műszakilag kész

Augusztus végén műszakilag kész lesz a Megyeri híd, akkor indul a forgalomba helyezési eljárás. Miután az építési engedély a NIF Zrt. – illetve annak jogelődje – nevére szól, így a forgalomba helyezési engedélyt is neki kell megkérnie – magyarázta egy, az ilyen eljárásokat ismerő szakértő.

Az engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) adja ki, de ehhez be kell szereznie a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakhatósági hozzájárulását is. Neki ragaszkodnia kellene az építési engedélyben szereplő kikötéshez, vagyis a kis hídhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik