Belföld

Markó levelet írt Szász Jenőnek

Amennyiben a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetősége elfogadja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bálványosfürdőn közzétett, belső koalícióra vonatkozó javaslatát, a részletek megtárgyalására július 25-én Marosvásárhelyen kerülhet sor - írta szerdán Markó Béla, az RMDSZ elnöke Szász Jenő MPP-elnöknek szóló levelében.

Markó Béla az MPP elnökségének előző napi közleményére válaszolt, amelyben az a javaslat szerepelt, hogy a “két párt megbízottai” találkozzanak.

Az RMDSZ-elnök leszögezi: az RMDSZ az együttműködésre vonatkozó nyilvános javaslatát továbbra is fenntartja, azaz a belső koalíciót tekinti megfelelő megoldásnak.

Ez azt jelentené, hogy az RMDSZ az őszi parlamenti választások előtt saját jelöltlistáin biztosítana bejutó helyeket az MPP-nek, e párt politikusai pedig megtarthatják majd önállóságukat. A legutóbbi helyhatósági választásokon elért eredmények határoznák meg az arányokat: a szövetség országos szinten 85 százalékot ért el az MPP 15 százalékával szemben.

Tőkés erősítette meg

Ezt a javaslatot a szövetség az RMDSZ és az MPP között közvetítő Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének szombaton erősítette meg Bálványosfürdőn, az MPP keddi közleménye pedig erre volt válasz.

Markó szerdai levelében utalt arra, hogy az RMDSZ javaslatát a közvélemény, a sajtó, akárcsak Tőkés László “méltányosnak, reális alapokon nyugvónak” értékelte.

“Várják Önöket”

“Amennyiben a Magyar Polgári Párt vezetősége a Bálványosfürdőn közzétett belső koalíciós javaslatunkat elfogadja, munkatársaink várják Önöket július 25-én, pénteken délelőtt 11 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban, hogy a kialakítandó belső koalíció konkrét részleteit megtárgyaljuk” – olvasható Markó levelében.

Az RMDSZ elnöke természetesnek tartja, hogy ezen a tárgyaláson az EMNT-t is képviselje valaki.

Kérdés

Kérdés azonban, hogy Szász Jenő továbbra is ragaszkodik-e a választási koalícióra vonatkozó saját indítványához, amely alapvetően különbözik a másik fél ajánlatától. Az MPP ugyanis mindeddig olyan választási szövetséget szorgalmazott, amelyben nem az RMDSZ listáira kerülnének fel jelöltjei, hanem “egyenrangú félként” szerepelnének.

Árus Zsolt, a párt alelnöke az erdélyi Krónika szerdai számában jelezte: az MPP álláspontja nem változott, tehát továbbra is a választási koalíció létrehozását szorgalmazzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik