Belföld

A cigányság kizuhant a társadalomból

Magyarország foglalkoztatási és a szociálpolitikája megbukott, mert a cigányságot faji és szociális alapon kirekeszti a társadalom - állítja Horváth Aladár. A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a monoki modell tömeges hajléktalansághoz vezet.

A társadalmi elégedetlenség miatt sorozatosan bűnbakként állítják be a cigányságot, és azt nem veszik tudomásul, hogy Magyarország lakosságának 7-8 százaléka “kizuhant a társadalomból” – mondta Horváth Aladár, aki szerint a mélyszegénységben, embertelen körülmények között élők között valóban felülreprezentáltak a cigányok.

“Az elmúlt két évtized eredményeit figyelembe véve be kell vallani, hogy Magyarország foglalkoztatási és a szociálpolitikája megbukott, a kapitalista Magyarország nem érte el, hogy a rendszerváltást követően leselejtezett cigányság felemelkedjen, faji és szociális alapon kirekesztették őket a társadalomból” – mondta Horváth Aladár.

Horváth Aladár szerint a “monoki modellt” követő önkormányzatok javaslatai arra alkalmasak, hogy eldöntsék, ki az “érdemleges szegény”, így arra kényszerítenek majd embereket, családokat, hogy elmeneküljenek, s így hajléktalanná váljanak.

A nyomor “termeli ki” az újfasiszta ideológiát; a falusi nyomortól, az erőszaktól, az uzsorától és az élhetetlen élettől szenved cigány és nem cigány egyaránt – mondta a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki szerint mindezt a politika közönyösen nézi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik