Belföld

Pettkó András egy mozdulattal spórolna milliárdokat

Évente közel kétmilliárd forintnyi áramot pazarolnak el a konnektorban hagyott, de nem használt akkumulátortöltők, ezért az MDF kampányt indít „A konnektorok nem unatkoznak, ha egyedül vannak" címmel - közölte Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője. 2010-re minden töltő egyforma lehet.

Pettkó András elmondta: Magyarországon közel 11 millió mobil-előfizető van, tíz százalékuk, egymillió ember soha nem húzza ki a töltőt a konnektorból. A töltők átlagosan egy wattot fogyasztanak óránként üresjáratban, ez egymillió ember esetében napi 24 millió wattot, évente pedig 8760 millió wattot jelent, ami a paksi atomerőmű ötórás, vagy két szélerőmű éves átlagos teljesítőképességének felel meg – hangsúlyozta a képviselő.

A kampány részeként tízezer példányban nyomtattak ki szóróanyagot, amit iskolákba, munkahelyekre juttatnak el, illetve a párt reményei szerint a zöldszervezetek is segítik majd az akció népszerűsítését – mondta Pettkó András.

Egységes töltők

A mobiltöltők egységesítéséről szólva a képviselő közölte: az MDF levélben fordult Viviane Redinghez, az unió telekommunikációs és médiabiztosához, kérve, hogy támogassa a javaslatot. Hozzátette: az egységesítés Kínában már működik, szeretnék, ha Magyarországon is életbe lépne 2010 január elsejétől.

Kifejtette, hogy ettől kezdve csak egyfajta csatlakozóval lehetne a töltőket forgalomba hozni az unióban. A biztos válaszát ismertetve Pettkó András azt mondta: ígéretet kaptak arra, hogy eljut a kérdés a megfelelő bizottságba. A képviselő tájékoztatása szerint az illetékes bizottság hamarosan tárgyalni fogja a kérdést, és a párt EP-képviselője, Olajos Péter is támogatni fogja az ügyet – tette hozzá.

Az MDF sürgeti

Pettkó András emlékeztetett, hogy 2003-ban készítette el az e-hulladékok kezeléséről és hasznosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek nyomán rendelet született, de kormányzati lépések még nem, ezért az MDF továbbra is sürgeti a mielőbbi kormánydöntést az e-hulladékok kezeléséről.

Nincs felmérés?

Szakértők nem tudnak arról, hogy Magyarországon létezne felmérés a háztartásokban használatos elektromos készülékek készenléti üzemmódjának fogyasztásáról.

Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató-helyettese osztrák példa alapján úgy számolja, hogy a lakossági felhasználás mintegy negyedét – évi három terawattórát – a készenléti üzemmódban lévő készülékek fogyasztják. Az áram jelenlegi árán számolva ez évi 20-25 milliárd forint kiadást jelent.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.