Belföld

A rendőrség jól tette a dolgát a melegfelvonuláson

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata megállapította, hogy a rendőrség a július 5-i rendezvényeken a résztvevők védelme során teljes körűen eleget tett alapjogvédelmi kötelezettségének. Az ombudsman szerint a békés gyülekezéshez való joggal összefüggő visszásságot okoz az, hogy a gyülekezési törvény nem ad egyértelmű választ, élvezhet-e előnyt egy gyülekezés egy később, ugyanarra a helyszínre és időpontra bejelentett másikkal szemben.

Jelentésében a biztos ismételten hangsúlyozza, hogy a rendőrök és a felvonulók tömeges megdobálása nem tartozhat a véleményszabadság védett körébe.

Szabó Máté ombudsman szerint biztonsági szempontból legfeljebb az jelenthetett volna megoldást, ha a rendőri erők a keresztutcákat az első párhuzamos utcák – dobástávolságon kívül eső – torkolatáig teljesen lezárják. Az egyeztető tárgyalás során azonban a felvonulás szervezői úgy nyilatkoztak, hogy ez a lehetőség magát a felvonulás célját veszélyeztette volna.

Nehéz dilemmák

Az állampolgári jogok biztosa szerint jelentős alapjogi dilemmát vetnek fel az azonos helyszínre, útvonalra és azonos időpontra bejelentett demonstrációk és ellendemonstrációk. A gyülekezési törvény nem ad egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy élvezhet-e, mikor élvezhet előnyt egy gyülekezés egy később, ugyanarra a helyszínre és időpontra bejelentett másikkal szemben.

Az ombudsman jelentése megállapítja, hogy a rendőrség a kérdést garanciális törvényi keretszabályok hiánya miatt nem képes – alapjogvédelmi szempontból megfelelő, és jogállami szempontból aggálymentes módon – rendezni. A hatályos jogi helyzet, a jogalkalmazási problémák így a gyülekezési joggal összefüggő visszásságot okoznak.

A tojásdobálást nem védi a jog

A jelentés kiemeli: joga van ellenvéleménye kifejezésére annak, aki nem ért egyet valamely rendezvény céljaival. A véleményszabadság terjedelmével, eszközeivel kapcsolatban azonban az ombudsman leszögezi, hogy a vélemény áll védelem alatt – nem pedig az azt kifejező tojásdobás. A véleménynyilvánítás határa csak addig tart, ameddig mások alapvető jogait, jelen esetben a békés gyülekezéshez való jogát, életét, testi épségét vagy emberi méltóságát nem sérti.

Az egyes be nem jelentett rendezvények résztvevői azonban azzal, hogy a nekik nem tetsző véleményt megfogalmazó felvonulást különféle tárgyakkal megdobálták, megsértették a felvonulók gyülekezési jogát. Magatartásuk nem a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe tartozik, hanem büntetőjogi megítélés tárgya.

Az ombudsman jelentését tájékoztatásul megküldte a Legfelsőbb Bíróság elnökének és a legfőbb ügyésznek, kérve, hogy – az egységes és félreérthetetlen bírósági gyakorlat megteremtése érdekében – fontolják meg jogegységi eljárás indítványozását.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.