Belföld

Szegeden és Miskolcon nem járnak a vonatok

Vegyes a vasutassztrájk támogatottsága: van, ahol csak egy fő sztrájkol, máshol a dolgozók 18 százaléka nem vette fel a munkát. Szegedről nem indultak el a fővárosi járatok, Szombathelyen járnak a vonatok, de üresek. Budapesten akadozik a közlekedés.

Vegyes képet mutat a vasutassztrájk támogatottsága a vidéki városokban, ennek megfelelően a vasúti közlekedés helyzete is eltérő az ország különböző pontjain.

Nem vették fel a munkát Salgótarján, Somoskőújfalu, Miskolc, Eger, illetve Debrecen, Nyíregyháza térségében. Innen távolsági vonatok – főként Budapest felé – nem mennek, a vonal belső forgalmát Bz-motorszerelvények biztosítják, két-három óránként eljuthatnak az utasok.

Nagykanizsán minden vonat pontos

Nagykanizsán jórészt pontosan indultak és érkeztek a vonatok hétfőn hajnalban, a sztrájk ellenére nem volt járatkimaradás.

A dél-zalai városban mindössze egy dolgozó döntött a munkabeszüntetés mellett. A sztrájk kezdete, vagyis éjfél óta a menetrendben szereplő valamennyi vonat elindult és az érkező járatok is befutottak az állomásra.

A korábbi sztrájkidőszakokhoz képest Nagykanizsán valamivel több utas volt hétfőn a kora reggeli órákban. Néhányan azt mondták: a felvilágosítás alapján abban biztosak, hogy el tudnak indulni úticéljuk felé, ezért csak amiatt bosszankodnak, hogy nem tudják, időre megérkeznek-e.

Debrecenben ketten sztrájkolnak

A debreceni csomóponton jelenleg 105 főből 2 vasutas sztrájkol. Nyíregyházáról Debrecen felé eddig két Bz indult el, Miskolc felé pedig egy. A fonyódi gyors is elindul, Nyíregyháza területén a forgalomnál senki sem sztrájkol, csak a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók. Debrecenből is csak Bz motorvonatok közlekednek Nyíregyháza és Püspökladány irányába, a forgalomnál itt sem sztrájkol senki, csak a Start-os jegyvizsgálók és kocsivizsgálók.

Tekintse meg képgalériának a sztrájkról! (Fotó: FN - Gáti András)

Tekintse meg képgalériának a sztrájkról! (Fotó: FN – Gáti András)

Pécsett nincs nagy fennakadás

Pécs-Barcs között közlekedett a Pécs-Szombathely közötti vonat, most azonban bizonytalan ideig áll, a sztrájk miatt. A pécsi térségben, a többi vonalon közlekednek a vonatjáratok, így a balatoni vonalakon is.

Szegeden nem indultak el a vonatok

A szegedi Nagyállomáson valamivel több, mint tizenöt százalékos a részvétel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által szervezett sztrájkban.

Mint Veréb Olga a VDSZSZ helyi vezetője elmondta: ebben részt vesznek a forgalom lebonyolításában dolgozó személyzet tagjai, a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók is. Emiatt a hajnali Budapestre induló járatok még bent állnak az állomáson és várhatóan a közeljövőben nem is indulnak el. Hozzátette: a megye többi állomásán nem ilyen nagy a támogatottság, csak egy-két dolgozó nem vette fel a munkát, de őket állítólag leváltják.

Mező István a Tisza Volán közszolgáltatási divízióigazgatója elmondta: a megyében beállított tíz mentesítő buszból, hét óráig kettőt kellett elindítani, mindkettő a fővárosba ment.

Szombathelyen üresen járnak a vonatok

Szombathelyen közlekednek a vonatok, a szerelvények azonban üresen, utasok nélkül gördülnek ki a vasútállomásról – közölte az Fábián Kálmán, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) területi vezetője.

A vasutas dolgozók döntő többsége felvette a munkát, azt a néhány embert, aki jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz, a reggeli munkaváltáskor a munkáltató másokkal helyettesíti.

A csekély számú utazót a szombathelyi pályaudvaron hangosbeszélőn keresztül arról tájékoztatták, hogy a vonatközlekedés bizonytalan, késésekre, járatkimaradásokra kell számítaniuk.

A GYSEV Sopron-Szombathely és Szentgotthárd-Szombathely közötti vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról Acsád, valamint Ják-Balogunyom irányából vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Miskolcra csak kis vonatok járnak

Miskolc központi pályaudvaráról, a Tiszairól a Bz-motorvonatok elindulnak és érkeznek is ilyen kocsik, de “normális” szerelvényeket nem fogad és nem indít a borsodi főpályaudvar, a vasutassztrájk így jószerivel teljes – mondta Kovács Ferenc, a VDSZSZ területi ügyvivője.

Ózd, Füzesabony, Szerencs, Tornanádaska, Hidasnémeti felé közlekednek a Bz-motorkocsik, ezek elindításához nem kell kocsivizsgáló, ezért tudja közlekedtetni a MÁV Start – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint nagy a sztrájk támogatása.

A Tiszai pályaudvar utascsarnokában tébláboló, tanácstalan utasok, nyári táborokba készülő kisiskolások várakoznak nagy számban. Sokan nem tudtak a sztrájkról vagy bíztak abban, hogy elmarad. A várakozókkal a vasutasok azt közölték, hogy vélhetően a kora délelőtti órákban elindulnak a vonatok.

Budapesten akadozik a vonatközlekedés

A Déli pályaudvaron az információs táblán sem érkező, sem induló vonat nincs kiírva. Itt jelentős tömeg várakozott, sokan nem is tudtak a sztrájkról, vagy ha tudtak, abban bíztak, hogy elindul az a vonat, amelyikkel utazni szerettek volna. A pénztárak nyitva tartanak az MTI tudósítása szerint.

A MÁV azonban közleményében azt tudatta, hogy Budapesten valamennyi főpályaudvar fogad és indít vonatokat, de a távolsági és IC-járatok nem teljes körűen közlekednek. A nemzetközi vonatok többségét is fogadja a MÁV. A budapesti és a regionális elővárosi forgalomban is biztosítja a vasúttársaság az eljutást: két, három óránként indulnak vonatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik