Belföld

Seriffek védik Újbudát

Hamarosan tucatnyi magyar "seriff" állhat szolgálatba Újbudán egy hazánkban eddig szinte ismeretlen felépítésű önkormányzati rendőrség keretében - értesült a Magyar Hírlap. A budapesti kezdeményezés egyelőre kísérlet, de egyre több hang szeretne egy egységes önkormányzati rendőrséget létrehozni.

Kovács Sándor, a közterület-felügyelet (és a leendő önkormányzati rendőrség) vezetője szerint stratégiai és politikai döntést hozott a kerület, azzal a céllal, hogy a mainál sokkal közelebb kerüljön a közbiztonsági, közterületi feladatok végrehajtása a lakosság igényeihez – írja a napilap.

Az önkormányzati rendőrség felállításakor – az amerikai seriffek mintájára – a kerületőröket is választják, mégpedig a helyi képviselők. Míg tehát a közterületi ellenőrzések egy része a közterület-felügyelőkre hárul, a szervezet másik ágát azok a kerületőrök alkotják, akik az önkormányzati képviselőkön keresztül a lakosság delegáltjai lesznek.

Utóbbiaknak ugyan nem lesznek hatósági jogosítványaik, a feladatuk elsősorban a “bizalomerősítő intézkedések” megtétele, a kisebb jogsértések megszüntetése és a figyelmeztetés lesz.

Formaruhát viselnek majd, a velük dolgozó közterület-felügyelők egyenruhájától eltérőt. Hasonló lesz a szervezet működése az amerikaihoz, csak az Egyesült Államokban azok a funkciók, amelyek most nálunk megoszlanak a közterület-felügyelők és a kerületőrök között, egy személyt jogosítanak fel a szolgálat ellátására.

Budapesten már van olyan kerület, ahol önállóan dolgoznak kerületőrök, ám Újbuda az első, ahol a választott képviselők útján jutnak hivatalhoz a lakosságot képviselő, a közbiztonságért felelős személyek. Az újbudaiak azt tervezik, hogy a jövőben egy személy kapja meg a közterület-felügyelői és kerületőri jogosítványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik