Belföld

Gallup: csak színjáték az MSZP-SZDSZ-szakítás

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül nem változott május vége és július eleje között, továbbra is 39 százalékon áll, az MSZP-é azonban 13-ról 15 százalékra nőtt. A koalíció felbomlását egyre többen látják úgy, hogy csak egy látszólagos gesztus volt.

Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a nyári politikai közhangulatban a Fideszt a biztos pártválasztók kétharmada, míg az MSZP-t 25 százaléka támogatná. Az ebben a körben mért támogatottságbeli különbség az ellenzéki szavazók jelenlegi nagyobb részvételi elszántsága miatt nagyobb a teljes népességen belül mértnél – írták.

A kispártok esetében a vizsgálat megállapította: az MDF támogatóinak nagysága megegyezik az SZDSZ táborának nagyságával a teljes népességen belül, mindkét párt két-két százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók között azonban az MDF tábora minimálisan nagyobb – 3 százalék, míg az SZDSZ-é 2 -, de mindkét tábor támogatóinak aránya a parlamenti küszöb alatt van.

A Gallup kutatása szerint a kormánykoalíció felbomlásának értelmezésében átalakult a lakosság véleménye május óta. Két hónappal ezelőtt nagyjából egyenlő arányban voltak azok, akik ezt egy valódi váltásnak (42 százalék) tekintették és azok, akik azt gondolták, hogy csak egy politikai színjátékot látunk (40 százalék). Júniusban már jóval kevesebben (29 százalék) gondolják azt, hogy itt az SZDSZ valódi váltásáról van szó.

Jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a korábbihoz képest elbizonytalanodtak, és most már nem tudnak erre a kérdésre válaszolni (18 százalékról 27 százalékra) és azt is többen gondolják , hogy csak egy látszólagos szakításról van szó (44 százalék).

A megkérdezettek több mint fele szerint az lenne az ország érdeke, hogy mielőbb új választásokat írjanak ki, míg minden harmadik válaszadó azon a véleményen van, hogy az MSZP-nek kell végigvinnie a kormányzást ebben a ciklusban. Mint írják, ezen a téren nem változott a lakosság véleménye májushoz képest.

Az emberek szkeptikusságát mutatja, hogy jóval kevesebben valószínűsítik, még 2010 előtt új választásokat fognak kiírni, mint ahányan az előrehozott választások mellett vannak.

A gazdasági közhangulattal kapcsolatban megállapították, hogy a felnőtt lakosság döntő része meglehetősen rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg az ország gazdasági helyzetét, hozzátéve, a tavalyi év második felében a mostaninál valamivel többen ítélték meg az ország gazdasági helyzetét nagyon rossznak. Megjegyezték: a lakosság túlnyomó része még mindig inkább pesszimista az anyagi kilátásait illetően, és a következő évre vonatkozóan tízből négyen számítanak mostani helyzetükhöz képest további romlásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik