Belföld

Otthon szülés miatt kezdődött per

Foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolja az ügyészség Geréb Ágnes szülésznőt és három társát, akik egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében.

Az első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, amelyből kiderült, milyen cselekmények miatt emelt vádat.
Eszerint az orvosok 2003 elején ikerterhességet állapítottak meg B. Andreánál, az egyik sértettnél. Ő a szülésznőhöz fordult, aki azt mondta neki, az ikerterhesség nem akadálya az otthonszülésnek.

A nő úgy döntött, otthon szüli meg az ikreit, közben a terhesség 36. hetéig rendszeresen eljárt az előírt terhesgondozásra és a Geréb Ágnes otthonszülés-tanfolyamára. Az orvosok és a védőnők közben le akarták beszélni a tervről, de hiába.

Szerzett lakás

A szülésre egy Geréb Ágnes által szerzett lakásban került sor 2003. december 24-én, amelynek levezetésében a többi vádlott, Király Ágnes szülésznő, Frigyes Júlia pszichiáter és Németh Mónika általános orvos segédkezett. Az első csecsemő komplikáció nélkül világra jött, Geréb Ágnes ekkor figyelt fel arra, hogy a másik magzat szívhangja gyengül. A szülésznő egy szülést gyorsító injekciót adott a nőnek, és pár perc múlva megszületett a második, nem lélegző gyermek.

Miközben Geréb Ágnes az édesanyát látta el, a segítők a kisfiút próbálták újraéleszteni, de a spontán légzés nem indult meg.
Ezután kihívták a Cerny újszülöttmentőt. A vádirat szerint Frigyes Júlia nem közölte a mentőkkel, hogy ikerszülés történt.

Ki is hűlt

A második kisfiú ekkor még mindig oxigénhiányos állapotban volt, és ki is hűlt. A csecsemőt a SOTE klinikájára szállították. A gyerek a szülés során olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy szellemileg és testileg is súlyosan visszamaradt volna. A kisfiú 2004 júliusában meghalt, de a szakértők nem mutattak ki okozati kapcsolatot a szülés eseményei és a halál bekövetkezte között.

A vádirat szerint Geréb Ágnes és társai több jogszabályi előírást is megszegtek. Például ikerterhesség esetén szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak a helyszínnek, ahol a szülés megtörténik. Így készenlétben kell állnia két szülésznek, két neonatológusnak és egy jól felszerelt műtőnek is.

Tudták, hogy nem szabad

Valamint akkoriban a tervezett otthon szülés sem volt engedélyezett, ugyanis a szakmai kollégium 2002-ben elvetette ennek lehetőségét. Ennek ismeretében, ezek ellenére mégis vállalkoztak a szülés levezetésére – ismertette a vádiratot az ügyész.

A tárgyalás során az egyedül jelen lévő Geréb Ágnes – társainak ügyvédje megbetegedett, ezért ők eltávoztak – nem kívánt vallomást tenni. Viszont a bíró ismertette a nyomozati anyagban szereplő vallomásainak egyes részeit, amelyeket fenntartott.

Sokadik eset

A vádban szereplő bűncselekmény miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a vádlottakat. A következő tárgyalási napot október 16-ára tűzte ki a bíróság.
A szülésznő ellen nem ez az első vád.

2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetett foglalkozási szabálysértés miatt. Valamint 2007 szeptemberében szintén közreműködött egy otthon szülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de nem gyanúsították meg a nőt.

Az otthon szülés szabályozása miatt számos vita alakult ki az esetek kapcsán, az otthon szülést szabályozó jogszabály kialakítása pedig folyamatban van.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.