Belföld

Nem lesz Szent Korona-másolat a tisztavatáson

Az idei augusztus 20-ai tisztavatáson nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket a katonák - közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán. Az ünnepélyes avatást idén másodszorra tartják a Hősök terén.

Az SZDSZ közleményben fontos és üdvözölendő lépésnek tartja a honvédelmi miniszter döntését, mert az intézkedés erősíti a köztársasági eszmét, és szimbolikus jelentése van mindenki számára, aki hisz az alkotmányos alapokon nyugvó jogállamiságban és a Magyar Köztársaságban.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője személyesen is örül a hírnek, hiszen 2002 óta többször is kérte az aktuális honvédelmi minisztertől, hogy mellőzzék a korona másolatának „részvételét” a tisztavatáson. Szerinte jobb ötlet lenne, ha a Magyar Köztársaság Alkotmányának egy díszes kötésű kiadása előtt tehetnék le esküjüket a tisztek.

Az ünnepség kiemelt mozzanata lesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása. Ezzel a gesztussal emlékeznek a frissen avatott tisztek azokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért. Az augusztus 20-i program látványossága lesz az is, amikor a Magyar Honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékben repülnek majd át a Hősök tere felett. Mindezt a Katonazenekarok előadása színesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik