Belföld

Az MSZP profikkal szerveztetné a közmunkát

admin

2008. 07. 08. 18:46

Az MSZP azt javasolja, hogy az önkormányzatokat közmunkaprogramot segítő szervezők támogassák - mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A háromezer segítő nem jelent pluszkiadást, támogatott foglalkoztatottként segítenék az önkormányzatokat a közmunkaprogramok koordinálásában – közölte a kormánypárti politikus, miután a frakció meghallgatta Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert.

Tóbiás József elmondta, az önkormányzatokat támogatással akarják közfoglalkoztatási tervek készítésére ösztönözni.
A tervben az önkormányzatok egy évre meghatározhatnák mi az, amit közmunkaként szeretnének elvégeztetni – fűzte hozzá. Mint mondta, a terv elkészítése lenne a feltétele a támogatásnak.

Bér, nem segély

A frakcióvezető-helyettes elmondása szerint a közmunka elvégzéséért nem segélyt fizetnének az önkormányzatok, hanem bért, amelynek járulékterheit a munkaerőpiaci alapból fizetnék ki az önkormányzatoknak.

Megjegyezte, mindez csak a szervezésben jelentene többletfeladatot, ezért ehhez háromezer támogatott foglalkoztatott nyújtana segítséget. Őket is a munkaerőpiaci alapból fizetnék – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus azt mondta, még nem dőlt el, hogy ezek a segítők a munkaügyi hivatalok vagy a szaktárca keretei között működnek majd.

Tóbiás József kitért arra, hogy az önkormányzatoknak megadnák azt a szabadságot is, hogy eldönthessék, milyen területeken indítanak közmunkát.

Hozzátette: megváltoztatnák az önrészek arányát is, a segélyek tekintetében magasabb lenne az önkormányzati önrész, míg a közmunka programoknál jóval alacsonyabb.

Kiiktatnák a feketemunkát

Tóbiás József beszélt arról is, hogy a szociális ellátásban, segélyben részesülők esetében megpróbálják a feketemunka és a rendszeres szociális segély közötti átjárhatóságot megszüntetni.

Közölte, a vállalkozásokat is ösztönöznék a térségi foglalkoztatás bővítésében. Ennek része a régiós Start-kártya, valamint a beruházásoknál 10 százalékos mértékig a közmunkára alkalmas csoportból való foglalkoztatás – fűzte hozzá. Mint mondta, a törvény ősszel kerül a parlament elé.

A frakció két hét múlva is tart informális ülést, akkor az egészségügyről és az új polgári törvénykönyvről tárgyalnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.