Belföld

Egyetért Fodor és a Fidesz

Az SZDSZ nem tartja helyesnek, hogy egy párthoz kötődjenek az ilyen típusú kezdeményezések - mondta a kormányfő által kezdeményezett Magyar Chartáról és a szeptemberi gyűlésről Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. A Fidesz is egyetért.

A kormányfő a szombati melegfelvonuláson történtek kapcsán az intolerancia elleni „jogos nemzeti önvédelmet” kezdeményezett a Magyar Charta formájában, s gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.

Fodor Gábor azt mondta, hogy csak akkor vesznek részt a szeptemberi gyűlésen, ha az nem egy pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják azt.

Az SZDSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy ilyen esetekben széles körű társadalmi és politikai összefogásra van szükség, és a különböző politikai erőknek a köztük meglévő véleménykülönbség ellenére együtt kell fellépni. Hozzátette: a pártoknak együtt kell elítélniük az utcai erőszak minden formáját.

Civilekkel találkozik

Fodor Gábor azt is elmondta, hogy találkozót kezdeményezett több civilszervezettel, amelyekkel a következő napokban arról akar beszélni, hogyan lehet úgy fellépni az ilyen helyzetekben, hogy eközben a szabadságjogok ne sérüljenek. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ a szabadságjogok sérülésének semmilyen formáját nem is támogatná.

Az SZDSZ elnökének véleménye szerint a már létező jogszabályokat kellene betartani, és az alacsonyabb szintű jogszabályoknál lehetőséget teremteni arra, hogy a szombatihoz hasonló erőszakos cselekményeknek következményük legyen.

Szégyenletes gyakorlat?

A politikus hozzátette: változtatni kell a gyakorlaton, mert amíg egy közlekedési szabálysértés több százezer forintos bírságot vonhat maga után, addig egy ilyen támadást meg lehet úszni. Fodor Gábor úgy fogalmazott, hogy ez tarthatatlan és szégyenletes.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak.

A Fidesz is egyetért

A SZDSZ-szel ért egyet a Fidesz a Magyar Charta ügyében, a párt nem vesz részt a kormányfő által kezdeményezett szeptemberi gyűlésen – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Budapesten tartott sajtóértekezletén.

A hétvégi rendezvényen történteket a Fidesz rendőrségi kérdésnek tekinti. Magyarországon a rendőrség nincs abban az állapotban, hogy képes legyen előre bejelentett rendezvények békés lebonyolítását garantálni. Ezért azt tanácsolják a miniszterelnöknek, hogy ne a közjogi méltóságokat hívja össze, hanem a rendőrség vezetőit hivassa magához – mondta Orbán Viktor.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a sajtóértekezleten kiemelte: ha egy ilyen rendezvényt a rendőrség nem tud biztosítani, akkor a rendőrség szakmailag megbukott, az őt irányító politikusokkal együtt. Erre nem az a gyógyír, hogy egy újabb bizottságot, egyletet alapítunk, hanem olyanokat kell keresni, akik meg tudják oldani a feladatot – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik