Belföld

Szili Gyurcsány mellé állt

A házelnök szerint mindent meg kell tenni, hogy visszaszoruljanak a radikális megnyilvánulások, míg az Országos Cigány Önkormányzat összehívná a parlament emberi jogi bizottságát a melegfelvonulást kísérő „terrorcselekedetek" miatt.

Szili Katalin szerint az a legkevesebb, hogy részt vesz a miniszterelnök által kezdeményezett megbeszélésen, hiszen mindent meg kell tenniük hogy visszaszorítsák a szombatihoz hasonló atrocitásokat, radikális megnyilvánulásokat – ezt a külföldön tartózkodó házelnök közölte a távirati irodával telefonon.

Az Országgyűlés elnökét annak kapcsán keresték meg, hogy a miniszterelnök előzőleg a legfőbb közjogi méltóságok találkozóját kezdeményezte.

Szili Katalin hangsúlyozta: a kialakult helyzetnek megálljt kell parancsolni minden szinten. A házelnök azt szeretné, ha újra nyugodt és normális légkör lenne az országban, amelyben az emberek tisztelik egymás véleményét és hovatartozását.

A szombati melegfelvonulást kísérő „terrorcselekedetek” és kisebbségi csoportok elleni támadások miatt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának összehívását kéri az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) – közölte ifj. Bogdán János.

Az OCÖ szóvivője úgy fogalmazott: „Molotov-koktéllal, kövekkel, tojásokkal a szólásszabadság mögé bújva nem lehet véleményt kifejezni, nem lehet közösségeket, csoportokat megfélemlíteni, terrorcselekményeket elkövetni a másként gondolkodó vagy másként élő emberek, illetve a törvényes rendet vigyázó rendőrök ellen”.

Ifj. Bogdán János azt mondta: már két éve folyamatos küzdelmet vívnak olyan szervezetekkel, pártokkal, „akik fasiszta nézeteket vallanak”, és már többször felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt rejt a Jobbik, a Magyar Gárda és más szélsőséges csoportosulások nézeteinek erősödése, akik most már terrortámadásokat indítanak békés közösségek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik