Belföld

Összeomlik a háziorvosi rendszer?

Összeomlik a háziorvosi rendszer Magyarországon, mivel a kisebbségi kormánynak nincs koncepciója arra, hogy ezt a problémát kezelje, megoldja - jelentette ki Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa. A tárca visszautasít.

Jelenleg 12,5 százalékkal kevesebben dolgoznak az egészségügyben, mint 2005-ben – mondta a politikus. A jelenlegi egészségügyi rendszer az orvosok elvándorlását ösztönzi, sok magyar orvost várnak az unió más országaiba – hangsúlyozta a politikus.

A háziorvosi terület jelenti a legnagyobb gondot, mivel ide a fiatalok nem szívesen mennek anyagi, egzisztenciális és szakmai okok miatt sem, egyszerűen a háziorvosi rendszer nem népszerű – mondta.

Pesti Imre szerint az előttünk álló évtizedben a magyar háziorvosi rendszer az összeomlás szélére kerül. Ugyanakkor mérséklődött a határon túli területekről érkező orvosok száma is, ami annyit jelent, hogy a probléma csak fokozódni fog.

A tárca másként látja

Az egészségügyi tárca közleményében azt írják, sajnálattal veszik tudomásul, hogy bár Pesti Imre részt vett mindkét egészségügyi bizottsági ülésen, ahol a képviselők a tárca alapellátás fejlesztéséről szóló koncepciójáról is tájékoztatást kaptak, ennek ellenére sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ilyen koncepció nincs.

“Az Egészségügyi Minisztérium visszautasítja a Fidesz vádjait, hiszen a tárca rendelkezik stratégiával az alapellátás fejlesztésére. E stratégia egyik eleme az áprilisban életbe léptetett új finanszírozási rendszer is, melynek kidolgozásában a Magyar Orvosi Kamara is részt vett. Ennek keretében éves szinten 7.1 milliárd forinttal több forrás jut az alapellátás finanszírozására, amit a háziorvosok érthetően örömmel fogadtak” – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik