Belföld

A Fidesz a kormányt bírálva ítélte el az erőszakot

A Fidesz és az MDF elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor bírálta a kormányt a rendőrség tehetelenségéért, az MDF szerint pedig a melegeknek kellett volna elhalasztani a menetet.

A Navracsics Tibor által jegyzett közlemény szerint a Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.

Az MDF elutasítja, és mélységesen felháborítónak tartja a történteket, mert, mint Hock Zoltán fogalmazott, az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátett, hogy a politikának a rendőrséget hagynia kellene dolgozni.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség a szakmai elemzések alapján először nem engedélyezte a rendezvényt, majd “nyilvánvaló politikai nyomásra” később “megváltoztatta az álláspontját”. Hock Zoltán szerint a szervezőknek is meg kellett volna fontolniuk a rendezvény megtartását “2008 Magyarországán”.

Szombaton az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik