Belföld

Nem az önálló állam az erdélyi magyarság célja

Az erdélyi magyarság olyan önrendelkezést akar, amely nem áll szemben a többségi román érdekekkel, és nincsenek függetlenedési szándékai, hangsúlyozta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Európai Szabad Szövetség (EFA) és a Zöldek közös európai parlamenti frakciójának Marosvásárhelyen zajló konferenciáján.

A konferencia célja elsősorban a már működő európai autonómiák, illetve a nemzeti kisebbségek függetlenedési szándékainak ismertetését. A skót, baszk, flamand, orosz, walesi, macedón, rétoromán, német, cseh, magyar és csángó nemzeti kisebbségek helyzetéről, autonómiatörekvéseiről tárgyalnak.

Tőkés szerint akárcsak az észt vagy lengyel kérdés, európai uniós kérdés az Erdély-kérdés is, és helye van az önálló külpolitikai érdekérvényesítésnek.

Az Erdélyi Krónika vezércikkében azt írja, hogy a népek, népcsoportok telhetetlenek, sem a kulturális autonómiával, sem a társnemzeti státussal, sem az önálló parlamenttel nem érik be, mindig többet akarnak, végső céljuk pedig a teljes elszakadás, az önálló államiság megteremtése.

A kommentár szerint a félelmek helyett pozitív fogalmakkal kellene társítani a kisebbségi jogköveteléseket, például azzal a gondolattal, hogy a pozitív megelőzés a szecesszió legjobb ellenszere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik