Belföld

A magyar tanárok többet keresnek a szlovákoknál

A cseh pedagógusok jóval többet, míg a szlovákok kevesebbet keresnek a magyaroknál. A hazai bér mennyisége a „szolgálati időtől” és a végzettségi szinttől is függ, ám még így is jóval alacsonyabb, mint az országos átlagfizetés – derül ki egy friss felméréséből.

A magyar, a cseh és a szlovák pedagógusok fizetéseiről készített felmérést a Merces.hu bérinformációs portál. A kutatásból kiderült: Magyarországon a tanárok átlagosan bruttó 169 ezer forintot keresnek, ez a 191 ezres országos átlagfizetésnek csak a 88 százaléka.

Cseh kollégáik ezzel szemben a magasabb, 214 ezres átlagfizetés 96 százalékával, 206 ezer forintnak megfelelő cseh koronával számolhatnak havonta. A szlovák tanárok még a mieinknél is rosszabbul járnak: a 179 ezer forintos szlovák átlagfizetés 76 százalékát, 137 ezer forintnak megfelelő szlovák koronát vihetnek haza.

Még a tanárokénál is alacsonyabb az óvodapedagógusok bére: hazánkban 153 ezer, Csehországban átszámítva 156 ezer, északi szomszédunknál pedig 114 ezer forint.

A férfiak és a képzettebbek bére magasabb

Egy tanárnő 168 ezer, míg egy férfi tanár 175 ezer forintot keres ma Magyarországon átlagosan, komolyabb eltérés inkább a szakmában eltöltött évek számának emelkedésével figyelhető meg. Egy pályakezdő tanár átlagfizetése mindössze bruttó 119 ezer forint, 1-2 év gyakorlattal 129 ezer, 3-5 év után pedig 140 ezer forint. Egy 10 éve a szakmában dolgozó pedagógus 155 ezer, míg a több mint tízéves gyakorlattal rendelkező kollégája 186 ezer forintot keres.

A felmérés szerint Magyarországon a tanárok 59 százaléka főiskolai diplomával rendelkezik, ők átlagosan bruttó 163 ezer forintot keresnek. Egyharmaduk végzett egyetemet, ők átlagosan 178 ezret visznek haza egy hónapban, míg a tanárok 7 százaléka posztgraduális végzettséggel rendelkezik, az ő körükben bruttó 201 ezer forint az átlagfizetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik