Belföld

Kevesebb bölcsészt akar az MDF

A Magyar Demokrata Fórum a jövő évi felsőoktatási felvételi keretszámok elosztásának újragondolását követeli a kormánytól - mondta Almássy Kornél, a párt alelnöke.

Az MDF szerint növelni kell a műszaki, gazdasági és természettudományos képzés keretszámait, emellett csökkenteni a bölcsész és jogi képzés keretszámait.

Almássy Kornél azt mondta, a pedagógusképzés keretszámait is csökkenteni kell, ugyanakkor a tanító- és tanárképzés teljes jövőjét át kell tekintenie a kormánynak. Itt említette meg, hogy Magyarországon évente 15 ezer pedagógus végzettséggel rendelkező hallgató szerez diplomát, miközben a magyar közoktatás 2500 tanítót vagy tanárt tud egy évben újonnan befogadni.

Túlképzés, rossz irányba

Mint elhangzott, egy közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a diplomásokat kereső cégek mintegy kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi végzettséggel rendelkező diplomásokat keres, ezzel szemben Magyarországon háromszor annyi gazdasági végzettségűt és kétszer annyi mérnököt keresnek a cégek, mint amennyit az állam képez.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a régióban Magyarországon a legalacsonyabb a műszaki és természettudományos képzésben résztvevők száma. Megjegyezte, hogy az oktatási tárca az agrárképzésben csökkentette a keretszámokat, miközben szerinte a mezőgazdaság európai felfutására lehet számítani.
Kiemelte azt is, hogy a gazdaságtudományi és az orvos szakok keretszámait egyáltalán nem növelte a kormány.

Érdemi

Az MDF szerint a kormányzatnak végre érdemi egyeztetetéseket kellene kezdenie a gazdasági szereplőkkel a képzési szerkezet átalakítására. A kormánynak ki kell alakítani egy olyan tervet, amely az elkövetkezendő öt évre megtervezné a keretszámok átalakításának reális, lépcsőzetes, a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő számait – fejtette ki az alelnök.

Az MDF a jövő tanévre 500-600 fővel növelné a műszaki és a gazdaságtudományi területen a felvehető hallgatói létszámot. A javasolt keretszám bővítéseket nem új férőhelybővítéssel, hanem a többi képzési terület (bölcsész, pedagógus, jogász) férőhelyeinek csökkentésével, és a felsőfokú szakképzés be nem töltött helyeinek felhasználásával szeretné elérni az ellenzéki párt.

Almássy Kornél szerint át kellene gondolni a felsőfokú szakképzés létjogosultságát is, mert évek óta nem tudják feltölteni ezeket a keretszámokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik