Belföld

Kész az MSZP új eü-koncepciója

Elkészült az egészségbiztosítás új koncepciója, a kormány rövid időn belül tárgyalja - mondta Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője. Meglepetés nincs benne.

A dokumentum mérsékelt reformpolitikára tesz javaslatot – mondta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke. Megjegyezte, hogy nagy meglepetéseket nem tartalmaz a javaslat.

Kökény Mihály részletekbe nem kívánt bocsátkozni, de azt elmondta, hogy a regionális egészségbiztosítási szervezetek nagyobb önállóságot kapnak a finanszírozási szerződések megkötésére, az egészségbiztosítás egésze pedig nem alakul át társasággá.

Nincs radikális csökkentés

Egy kérdésre, miszerint a maximális helyett minimális ágyszámokat határoznak meg, a politikus azt mondta, nem tartalmaz radikális ágyszámcsökkentést a javaslat. Az ezzel kapcsolatos laphíreket spekulációnak minősítette.

A képviselő azt mondta, miután a kormány elfogadja a fő irányt, azt követően szakmai, politikai egyeztetések lesznek a koncepcióról.

Kisebb finomítások

Arra a kérdésre, hogy jövő héten már a kormány elé kerül-e a koncepció, a szocialista politikus közölte: a kormányszóvivő tud erre választ adni, de a koncepció készen van, kisebb finomítások folynak, a kormány “nagyon rövid időn belül” tárgyalja.

Kökény Mihály beszélt az elmúlt hónapok egészségügyi konferenciáinak tapasztalatairól is. A főbb megállapítások között említette, hogy a Világbank szakértői szerint a versengő biztosítók modellje nem véd a költségrobbanástól, mivel a gyógyszer- és az élőmunka-ráfordítás alig fékezhető.

Óvatosság

Hozzátette: szigorú teljesítménymérésre, elszámoltathatóságra és nyilvánosságra, valamint egységes kockázatközösségre van szükség. Óvatosan kell bánni a magántőkével, de a magánszektornak van helye és szerepe az egészségügyi ellátásban – vélekedett.

Az Egészségügyi Bizottság elnöke az egri kórházprivatizáció kapcsán azt mondta, egy törvényes döntést akarnak megakadályozni félrevezetett kórházi alkalmazottak, amihez a Fidesz helyi szervezete asszisztál.

Egyházaknak nem

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy az egyházi intézmények nem jogosultak bérfejlesztési támogatásra, Kökény Mihály közölte: ez valóban így van, mert az érdekegyeztetés során korábban olyan megállapodás született, ami alapján csak a közalkalmazottakat foglalkoztatók kaphatnak támogatást.

Hozzátette: ez a szabályozás nem szektorsemleges, ezért változás várható. Az, hogy mikor, pénzügyi kérdés – mondta Kökény Mihály.

Nemzeti kockázat

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az elhangzottakra reagálva közölte: a szocialista kormány elképzeléseinek érdemes kivárni a végét, és pártja kizárólag olyan egészségbiztosítási rendszert tud támogatni, amely a szolidaritáson és a nemzeti kockázatközösségen alapul.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.