Belföld

Gyurcsány Ferenc növelné a beruházások tempóját

A beruházások és a fejlesztések hoznak új életet, ezeket nem leállítani kell, hanem növelni a tempójukat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Magyarország az Európai Unióhoz vele együtt csatlakozott országok közül messze a legtöbb forrást és a leggyorsabban használta fel a már lezárult első nemzeti fejlesztési terv részeként – mondta a kormányfő a szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztését bemutató tájékoztatón.

“Mondhatják sokan, még ez sem elég Magyarországnak, a legjobbnál is van még jobb. Ez így van. Az azonban melengetheti a szívünket, része lehet a nemzeti büszkeségnek, hogy egy nem gyenge versenyben legelöl állunk” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a Dél-Alföldön induló fejlesztések közül a tömegközlekedés-fejlesztési program mellett kiemelte az M43-as autópálya építését, az újszegedi fürdő fejlesztését, a 47-es út bővítését és rekonstrukcióját, valamint Szentes belvárosának felújítását. A kormányfő szerint fordulóponthoz érkezett az ország. Két év kényelmetlenség után – amit szavai szerint “nem nagyon szerettek” az emberek – a miniszterelnök szerint gyarapodás, fejlődés, picivel nagyobb jövedelem és fogyasztás jön, amit már jobban szeret az ország.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere arról beszélt, hogy az első szegedi villamos 1908-ban indult el, és a Tisza-parti városban jelenleg 24 kilométernyi villamos- és 22 kilométer trolibuszpálya van. A napokban induló, 29,4 milliárd forintos összköltségvetésű program befejezését követően Szegeden hat trolibuszvonal lesz, feleannyi, mint a tízszer nagyobb Budapesten.

Nagy Sándor (SZDSZ) városfejlesztési alpolgármester elmondta: 2011-ig 4,8 kilométernyi új villamospálya épül Szegeden, 18,3 kilométer vágányt újítanak fel, a trolibuszhálózat pedig 3,7 kilométerrel lesz hosszabb. Kilenc új alacsony padlós villamost és tíz korszerű trolibuszt vásárolnak. Hat csomópont épül át, a végállomások közelében pedig kerékpártárolókat alakítanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik