Belföld

Nem adhatnák ki a kórházi betegek adatait?

Egyelőre feloldhatatlannak tűnik az ellentét a hatályos törvény és a való élet között. A telefonon érdeklődő hozzátartozó elvben még azt sem tudhatná meg, melyik kórházban kezelik a rokonát, derült ki az ombudsman egy kórház adatvédelmi felelősének kérdése nyomán.

Dr. Szabó Máté ombudsman az egészségügyi és az adatvédelmi törvény rendelkezéseit összességében úgy látja, hogy azok betű szerinti betartása képtelen és életszerűtlen helyzetbe hozná az adatszolgáltatót.

A hozzátartozó tájékoztatásához ugyanis mindkét törvény megköveteli, hogy a beteg kifejezett hozzájárulásában megjelölje, ki kaphat róla információt. Előállhat tehát az a helyzet, hogy a telefonon érdeklődő azt sem tudhatja meg, hozzátartozóját melyik kórházba szállították, vagy melyik osztályon kezelik.

A biztos elfogadhatónak tartja, hogy az érdeklődő tájékoztatást kapjon a tényről, hogy a beteget az intézményben kezelik. Azonban ennél többet telefonon nem tanácsos közölni. Az intézmény tájékoztatásra hivatott munkatársai nem kérhetik az érdeklődőtől, hogy igazolja, milyen viszonyban áll a beteggel, mert ezt többnyire nem is lehet okmányokkal igazolni. Az érdeklődők, látogatók adatait is tilos feljegyezni. Az ombudsman szerint mindenekelőtt a beteg határozottan kinyilvánított akaratát kell figyelembe venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik